avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cand se depune declaratia 600 dupa ce depasesc pragul?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cand se depune declaratia 600 dupa ce depasesc pragul?

Buna ziua,

Mi-am infiintat recent PFA si cand m-am inregistrat fiscal nu am depus declaratia 600 pentru CAS deoarece nu eram sigur ca voi depasi acel prag minim dupa care devine obligatorie plata CAS.

L-am depasit in cursul lunii aprilie si voiam sa stiu in cat timp trebuie sa ma duc sa depun declaratia 600? Trebuie depusa imediat dupa ce am incasat factura care imi duce totalul peste prag sau am la dispozitie un numar de zile in care ma pot prezenta la ANAF?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:43, 29 Aprilie 2015
Bump. Ma poate ajuta cineva, sau macar sa imi indicati unde as putea gasi informatia asta?
In primul an de acttivitate trebuia s-o fi depus-o de la infiintare. In anul urmator e valabila treaba cu depasirea sau nu.
Atunci cand m-am infiintat mi s-a spus ca e optionala pana cand depasesc pragul minim. Am fost si la asistenta contribuabililor si mi s-a citit din codul fiscal ca declaratia 600 se depune dupa ce depasesc pragul respectiv, dar nu mi-au zis (si am uitat sa intreb) in cat timp pot depune efectiv declaratia.

Sunt confuz, de ce m-au lasat sa depun 220 daca ar fi trebuit sa depun si 600 de la bun inceput? Si am intrebat in mod deosebit daca sigur nu e obligatoriu sa depun 600 atunci.
In continuare sunt confuz. Daca trebuia depusa la infiintare, ce se intampla acum? Ma duc s-o depun, n-o mai depun, voi fi amendat pentru ca n-am depus-o?
Din normele de aplicare a art. 296.22 cod fiscal:
Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.

Deci in primul an nu aveti cu care sa comparati si trebuia sa o depuneti.
Deasemenea compararea se face cu rezultatul anului precedent nu cu rezultatul a catorva luni din anul in curs.

Alte discuții în legătură

Cas sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca in cazul intreprinderilor individuale si PFA exista obligativitatea platii CAS din 2015 si ce declaratii se depun in acest ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pt.pfa carmenbn carmenbn 1.Am o PFA care a obtinut in anul 2012 venituri nete,ca medie de 670 lei pe luna(am impartit 8040 venit net anual realizat la 12 luni).Pt.anul 2012 nu am depus ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)