avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Administratorul unui SRL are contract de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Administratorul unui SRL are contract de munca?

Daca se poate as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva care a experimentat o astfel de situatie:
In cadrul unei compani de tip S.R.L administratorul isi desfasoara activitatea in conformitate cu legea in baza unui contract individual de munca ?si daca raspunsul este pozitiv puteti sa imi aratati un exemplu?
Va multumesc anticipat.:)

:offtopic: Va rog sa nu scrieti cu majuscule, este o incalcare a regulamentului de postare. Multumesc. AL
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:25, 1 Iulie 2009
Ce fel de exemplu doriti? De ce anume?
In practica, se poarta contractul de munca pentru administratorul SRL. Exista insa multe argumente care in opinia mea ar conduce la ideea ca numai asociatul unic administrator poate fi incadrat prin contract de munca:
1. legea societatilor comerciale prevede ca raportul dintre administrator si societate este unul de mandat comercial, iar nu de munca;
2. faptul ca aceeasi lege mentioneaza expres ca (numai) asociatul unic poate fi administrator cu CIM inseamna ca ceilalti nu pot, mai ales ales prin prisma motivului 1 de mai sus.
3. functia administratorului (si faptul ca este un organ al societatii prin care aceasta exista) este incompatibila cu subordonarea specifica unui contract de munca;
4. posibilitatea asociatilor de a revoca mandatul acordat administratorului chiar fara motiv (expres prevazuta de lege) este incompatibila cu prevederile condului muncii, conform caruia o persoana poate fi concediata numai pentru anumite motive.
Cam atat pe scurt. Poate ca am deviat putin de la intrebare :)
Cum suna primul paragraf al CIM-ului cel in care este prezentata firma,reprezentantul legal al firmei si persoana care se angajaza sa presteze servicii
Daca administratorul SRLului este si asociat unic, i se poate intocmi un contract de munca, asa cum dispune art. 196^1 alin. (3) din Legea nr. 31/1990. In situatia in care sunt mai multi asociati care decid numirea unui administrator, este in interesul tuturor partilor sa se incheie un contract de mandat.
Legea 31/1990, cu modificarile ulterioare, prevede la art. 196 ind.1, al.4 citez: "Dispozitiile privitoare la administrarea societatilor pe actiuni nu sunt aplicabile societatilor cu raspundere limitata, indiferent daca sunt sau nu supuse obligatiei de auditare"
La art. 137 ind.1 al. 3, din Sectiunea III-a-despre administrarea societatii( pe actiuni-nn), se prevede ca:"pe durata indeplinirii mandatului administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca."
Fata de prevederea de la art. 196 al. 4, rezulta ca la un srl administratorul poate avea contract de munca cu societatea
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Administratourul poate avea si calitatea de angajat? and_axb and_axb buna ziua, nelamurirea reiese din titlu...intr-un srl..cu 2 asociati..dintre care unul este administrator(cel majoritar)..acesta poate avea si calitatea de ... (vezi toată discuția)
I.i. contract de munca poolmat poolmat se zice ca posesorul I.I.-ului nu poate avea contract de munca ,insa ,el platind la fondul de pensii ,somaj si sanatate ,nu inseamna tot un contract de munca ? ... (vezi toată discuția)
Cod cor pentru administrator srl Ice68 Ice68 Buna ziua, 1. Intr-un SRL cu 2 asociati, se poate angaja unul din ei Administrator? Daca da, ce act normativ reglementeaza aceasta situatie, fiindca stiu ca ... (vezi toată discuția)