avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Controverse privind impacarea părților în procesul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Controverse privind impacarea părților în procesul penal

Am 2 întrebări legate de chestiune: 1. care este diferența între RETRAGEREA PLÂNGERII PREALABILE (art. 158 NCP) și ÎMPĂCAREA PĂRȚILOR (art. 159 NCP) într-un proces penal? Înțeleg că retragerea plângerii prealabile operează în cazul proceselor care se declanșează la plângerea prealabilă iar împăcarea în cazul proceselor pentru care acțiunea penală se pune din oficiu, însă spre exemplu în cazul unei infracțiuni de loviri și alte violente (infractiune pentr ucare actiunea penala se pune in miscare la cerere), poate opera ÎMPĂCAREA PĂRȚILOR sau doar RETRAGEREA PLÂNGERII PREALABILE? 2. Până în ce moment al procesului penal poate opera ÎMPĂCAREA părților sau RETRAGEREA plângerii prealabile ? Se spune în cod că până la o soluție DEFINITIVĂ. Totuși, pe caz concret, în situația în care Curtea de Apel se pronunță (definitiv) în cazul să zicem al unei infracțiuni de loviri și alte violențe, părțile se mai pot îmăca ulterior până la soluționarea să spunem a unei prezumptive CONTESTAȚII ÎN ANULARE, REVIZUIRE, etc ?
in cazul infractiunii prevazute si pedepsite de art.193 c.p. opereaza retragerea plangerii prealabile, care poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive.
De asemenea si incheierea unui acord de mediere pana la pronuntarea unei hotarari definitive are aceleasi efect, de incetare a procesului penal.
Momentul pana la care dumneavoastra va puteti retrage plangerea penala prealabila se poate situa in etapa apelului sau a recursului procesului penal , deci pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.



Odata exprimata vointa dumneavoastra in acest sens , nu mai puteti reveni asupra acesteia.


Retragerea plângerii prealabile se poate face în tot cursul procesului penal , 
până la pronunţarea unei hotărâri definitive,iar împăcarea doar până la citirea actului de 
sesizare a instanţei.


Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Retragerea plângerii prealabile

Art. 158. - (1) Retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.

(2) Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, retragerea plângerii prealabile se face numai de reprezentanţii lor legali. În cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(4) În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.

Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri, dar nu ati atins problemele ridicate de mine :) În primul rând împăcarea nu se mai poate face doar pana la citirea actului de sesizare (o Decizie a CCR a intervenit intre timp). Pe de alta parte, din cate stiu, recursul sub imperiul noul cod nu mai este reglementat (e reglementat doar recursul in casatie). Deci retragerea plangerii poate surveni pana la solutionarea unei posibile revizuiri sau contestatii in anular e?
Am atins exact problemele ridicate, dar nu stiti dvs. In primul rad dvs nu faceti diferenta intre impacare, retragerea plangerii si acordul de mediere, care sunt 3 institutii diferite.
Retragerea plângerii prealabile și împăcarea nu sunt niciodată incidente în cazul acelorași infracțiuni; retragerea plângerii operează în cazul infracțiunilor urmăribile la plângere prealabilă/ principiul disponibilității, de exemplu, infractiunea de la art. 193 c.p., în timp ce împăcarea operează în cazul infracțiunilor urmăribile din oficiu/ principiul oficialității, de exemplu inselaciunea, art. 244 c.p.
La infractiunea pe care ati indicat-o, nu este incidenta impacarea, este valabil doar ce v-am spus eu mai sus.
Cat despre decizia CCR, aceasta se raporteaza la inculpatii trimişi în judecată înaintea datei intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi pentru care la acea dată momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit.
Domnule avocat, este posibil sa ma fi inselat eu. Nu am spus cu rea-intentie faptul ca nu ati atins problemele ridicate, ci doar ma refeream la faptul ca nu mi-am elucidat ”nebuloasa” cu privire la momentul pana la care poate opera impacarea sau dupa cz, retragerea plangerii prealabile. Nu stiam in ce masura ea poate opera pana la o decizie in apel sau pana la solutionarea unei ipotetice contestatii in anulare sau a unei reviruiri. Ca atare nu v-am condamnat, ci dimpotriva, va multumesc pentru timpul acordat si pentru multitudinea de raspunsuri foarte eficiente si coerente la multe alte intrebari anterioare pe care le-am adresat in legatura cu problematici ce tin de dreptul penal.

Alte discuții în legătură

Impacarea dintre partea vatamata si faptuitor sau retragerea plangerii prealabile in conditiile noii legislatii penale vldstf vldstf impacarea sau retragerea plangerii prealabile este conditionata de dobandirea obligatorie a calitatii de suspect sau inculpat? din ce am citit se poate face in ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Cine dispune inlaturarea raspunderii penale? oltul oltul in cazul infractiunilor in care impacarea partilor inlatura raspunderea penala dosarele ajung la instanta si instanta dispune inlaturarea raspunderii penale ... (vezi toată discuția)