avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita credit banca
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita credit banca

Buna ziua,

am si eu o intrebare. Am un credit facut la o banca din Romania(aia cu roz) din anul 2008. Din septembrie 2010, din pacate nu am mai reusit sa platesc ratele pentru ca am ramas fara serviciu ~3 luni de zile, iar dupa aceea nu am putut sa reiau ratele restante plus cele la zi asa ca dupa cateva luni bune de zile(aproximativ 1 an) , creditul meu a fost transferat catre o firma de recuperari solduri.

Timp de aproximativ 4 ani de zile, eu nu am platit absolut nimic, catre nimeni si nici nu prea am fost contactat, doar ocazional. Mereu le raspundeam ca nu am cum sa platesc asa cum doresc ei, adica suma in maxim 2-3 rate si in 3 luni maxim. De cand e creditul pe mainile firmei de recuperare nu am platit niciun ban. Recent am fost sunat din nou de firma de recuperari si mi-au spus ca imi vor face executare silita pt neplata. Este vorba de aproximativ 7000 franci + dobanzi.

Am discutat cu un amic de-al meu care pana nu de mult lucra la o firma de genul si mi-a spus ca daca timp de 3 ani de zile firma aceasta nu mi-a facut executare silita , acum nu mai are niciun drept sa-mi mai faca, si daca totusi imi face, am drept sa o contest pe motiv ca a expirat termenul legal prin care ei aveau dreptul sa imi faca executarea silita. Va ramane totusi datoria inregistrata la ei.

Imi puteti spune daca este asa cum mi-a spus amicul meu? Sau daca nu care sunt riscurile si ce as putea sa fac.

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2015
sebastiannarita, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 23:28, 6 Mai 2015
Datoria se prescrie in 3 ani de la data scadentei anticipate a creditului si nu mai poate fi pretinsa prin executare silita.

Daca vor continua si vor incepe propriu zis executarea printr-un executor judecatoresc aveti posibilitatea de a formula contestatie la executare in care sa invocati intervenirea prescriptiei extinctive. Si sa solicitati eventual si suspendarea executarii in caz ca aveti bunuri sau venituri ce pot fi executate.
Am discutat cu un amic de-al meu care pana nu de mult lucra la o firma de genul si mi-a spus ca daca timp de 3 ani de zile firma aceasta nu mi-a facut executare silita , acum nu mai are niciun drept sa-mi mai faca,

Termenul de 3 ani poate fi intrerupt si se reia un nou termen prin interventiile "ocazionale" din partea creditorului,executorului judecatoresc,recuperatorilor
Problema cu interventia termenului de prescriptie este hazardat a fi discutata in conditiile in care nu precizati documentele din dosar
Buna ziua,

care ar fi documentele necesare la care v-ati referit pt a afla mai multe despre intrebarile mele?
Ar putea sa fie mentionat in contract ca si clauza ca acest termen poate fi "reactivat" ?

Multumesc!
Nu luați în seamă ce spune dna Ynocenta. este plină de bune intenții, probabil, dar nu cred că deține informațiile necesare și nu face decât să vă dezinformeze.

Doar plata sau o cerere de executare silită urmată de cel puțin un act de executare ar fi putut întrerupe termenul de prescripție.

Dacă nu v-au executat silit până acum, dreptul lor de a vă executa este prescris.
Conform art.705(1) NCPC Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani,daca legea nu prevede altfel.Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data la care se naste dreptul la executarea silita,adica,in mod concret de la data la care banca a declarat creditul scadent.Prescriptia poatei intrerupta print-un act incepator de executare, o notifcare de executare,recunoasterea de catre debitor a datoriei.Dupa iintrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.

Alte discuții în legătură

Prescriptie credit prettywomen prettywomen Buna ziua! As dori si eu un raspuns va rog la o problema. Sora mea a facut un credit in 2003 pe doi ani la o banca.A platit cateva rate dar nu a mai putut ... (vezi toată discuția)
Debit din 2008 d4rkm4nx99 d4rkm4nx99 Am fost sunat astazi de o firma de recuperari creante in care mi s-a precizat ca am un debit restant din 2008 catre paypal.Intrebarea mea este daca dupa atatia ... (vezi toată discuția)
Prescriptie??? bog33 bog33 buna ziua. din tot ce am studiat eu, posibil sa gresec sau am inteles gresit cu privire la calcului termenului de prescriptie de 3 ani e cam asa? 1. daca ... (vezi toată discuția)