avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptie credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptie credit

Buna ziua!
As dori si eu un raspuns va rog la o problema.
Sora mea a facut un credit in 2003 pe doi ani la o banca.A platit cateva rate dar nu a mai putut achita ratele deoarece sotul ei a decedat si ea a ramas singura cu doi copii de crescut.Creditul il facuse ptr a cumpara tratamentul ptr boala sotului.Intrebarea mea este daca creditul este prescris ?
Cel mai recent răspuns: marysimo , utilizator 15:20, 9 Decembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Termenul general de prescriptie este de 3 ani, dar, trebuie vazut momentul de cand incepe sa curga acest termen si, daca a fost intrerupt sau nu, de la interupere, incepe sa curga un nou termen de 3 ani.

Art. 705 Cod Procedura Civila

Termenul de prescripţie
(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.


Art. 706 Cod Procedura Civila Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită

Efectele împlinirii termenului de prescripţie
(1) Prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
(2) Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obţine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat.


Art. 707 Cod Procedura Civila Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită

Suspendarea prescripţiei
(1) Cursul prescripţiei se suspendă:
1. în cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de a obţine obligarea pârâtului;
2. pe timpul cât suspendarea executării silite este prevăzută de lege ori a fost stabilită de instanţă sau de alt organ jurisdicţional competent;
3. cât timp debitorul nu are bunuri urmăribile sau care nu au putut fi valorificate ori îşi sustrage veniturile şi bunurile de la urmărire;
4. în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) După încetarea suspendării, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
(3) Prescripţia nu se suspendă pe timpul cât executarea silită este suspendată la cererea creditorului urmăritor.

Art. 708 Cod Procedura Civila
Întreruperea prescripţiei
(1) Cursul prescripţiei se întrerupe:
1. pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, în orice alt mod, a datoriei;
2. pe data depunerii cererii de executare, însoţită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
3. pe data depunerii cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori;
4. pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;
5. pe data depunerii cererii de reluare a executării;
6. în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3) Prescripţia nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea.
E destul de clar ca e prescris, creditul fiind făcut pe 2 ani. Declarat scadent anticipat sau nu, ratele trebuiau plătite pana in 2005, prescripția s-ar fi împlinit în 2008, dacă s-ar fi întrerupt/ suspendat, oricum ar fi, pana acum ar fi trebuit să fie incheiata problema deja.
Dacă ajunge la executare, trebuie sa conteste în termen de 15 zile și sa invoce prescripția.
Dacă nu a ajuns la executare și i se pretind bani, sa nu ii ia în seama.
o banca poate cesiona un credit fara sa il declare scadent anticipat?

Alte discuții în legătură

Solicitare de plata datorie dupa 12 ani mihaelamunteanu1986 mihaelamunteanu1986 Buna ziua! Mama mea a primit zilele trecute prin posta o foaie prin care i se cere plata unei datorii, din cate imi amintesc eu facuta la Altex in urma cu 12 ... (vezi toată discuția)
Executare silita duduta28 duduta28 Buna ziua Am următoarea speta: In 2006 si 2006 am contractat 2 credite de nevoi personale pe care nu le am mai putut plati. In 2012 (iulie) am primit o ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie executare sillita bellabianca52 bellabianca52 In ian 2012 am obtinut o sentinta favorabila. in 28.03.2013 s-a admis cererea de executare silita. In iunie 2013 exec jud a intocmit un pv prin care spune ca ... (vezi toată discuția)