avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Am doua deduceri din impozit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Am doua deduceri din impozit

Buna ziua. Sunt angajata la o firma S.R.L. din 29.09.2014, cu norma intreaga, si la o institutie de invatamant, din 9.09.2014, cu 10 ore/saptamana - prof.suplinitor in baza notei examenului de titularizare 2014. La semnarea actelor de angajare la firma S.R.L. am intrebat daca mi se aplica deducere personala din impozit, iar raspunsul a fost negativ, spunandu-mi-se ca se aplica acest drept salariatilor incadrati cu salariu mai mic de 1000 ron. La semnarea actelor de angajare in invatamant mi s-a cerut redactarea de mana a unei cereri privind acordarea acestei deduceri. Intrucat stiam ca nu mi se mai opreste in alta parte aceasta deducere, am redactat cererea care a fost atasata dosarului. In prezent, sunt insarcinata in 32 de saptamani, fiind in concediu maternal. In ziua depunerii concediului maternal la firma S.R.L. am aflat, cu stupoare, ca inca de la inceput mi s-a calculat deducerea personala din impozit. Am solicitat, verbal, recalcularea salariului, atat firmei, cat si institutiei de invatamant unde sunt profesor. raspunsul a fost acelasi: nu se poate face aceasta recalculare deoarece nu poate fi schimbat contractul individual de munca care specifica, prinytre altele, si salariul. Va rog sa imi spuneti ce trebuie facut, care sunt pasii de urmat. Mentionez ca sunt dispusa sa achit orice venit necuvenit care mi-a fost acordat.
Cel mai recent răspuns: ssimionescu , utilizator 11:11, 5 Mai 2015
Daca doriti sa reglementati situatia, puteti merge la administratia financiara pentru a solicita recalcularea impozitului, angajatorii nu mai pot face acest lucru. Si acestia au gresit, trebuiau sa va solicite o declaratie privind locul de munca de baza pe care il aveti.
Completati acum cate o declaratie pentru fiecare angajator, dvs. hotarati care sa va fie locul de munca de baza unde sa beneficiati de deducerea personala.


Codul fiscal:


ART. 56
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei**) inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală*).
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.
(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi.
(6) Suma reprezentând deducerea personală se acordă pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 m² în zonele montane;
b) abrogată;
(8) Deducerea personală determinată potrivit prezentului articol nu se acordă personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, potrivit legii.

ART. 7
(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
....
3. activitate dependentă la funcţia de bază - orice activitate desfăşurată în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, declarată angajatorului ca funcţie de bază de către angajat; în cazul în care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, angajatul este obligat să declare fiecăruia locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază;...



Normele de aplicare a Codului fiscal:

112. În scopul determinării impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se află funcţia de bază se înţelege:
a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de muncă, locul unde are încheiat contractul individual de muncă sau alte documente specifice, potrivit legii; ...
b) în cazul în care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligaţia să declare numai angajatorului ales funcţia pe care o consideră de bază, pentru un singur loc de muncă, prin depunerea declaraţiei pe propria răspundere. Declaraţia pe propria răspundere nu reprezintă un formular tipizat.
Funcţia de bază poate fi declarată de angajat şi la locul de muncă la care acesta realizează venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. La schimbarea locului unde se află funcţia de bază, angajatul are obligaţia depunerii unei declaraţii pe propria răspundere de renunţare la funcţia de bază la angajatorul ales iniţial.
Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere, contributii cim norma partiala dona77 dona77 Buna seara, Baza la care se aplica contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru un CIM cu norma partiala este venitul brut corespunzator acelei norme ... (vezi toată discuția)
Aplicare deducere personala normator normator Daca in situatia unui pensionar, pensionat pentru limita de virsta, angajat cu CIM, cu timp partial (4 ore), are dreptul la deducere ???? (vezi toată discuția)
Deducere impozit la salar t copil in intretinere elennna elennna buna. am un copilas de 3 ani si 4 luni care nu e trecut in intretinere la sot. eu m-am intors la servici de 5 luni si nu mi s-a spus ca trebuie sa fac cerere ... (vezi toată discuția)