avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Aplicare deducere personala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Aplicare deducere personala

Daca in situatia unui pensionar, pensionat pentru limita de virsta, angajat cu CIM, cu timp partial (4 ore), are dreptul la deducere ????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:12, 11 August 2015
Da, are dreptul la deducerea personala , chiar daca are calitatea de pensionar.

Codul fiscal dispune :
ART. 56 Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

Asadar, acordarea deducerii personale se face in functie de veniturile brute realizate si nu de calitatea persoanei fizice.

In speta, o persoana pensionata care se angajează va beneficia de deducerea personala., indiferent de durata timpului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala la pensionari vicsilron vicsilron In cazul in care angajez un pensionar, la calculul impozitu;ui i se va lua in considerare deducerea personala la calculul impozitului sau nu?? si in ce baza ... (vezi toată discuția)
Acordare deducere personala unui pensionar cu contract de munca emaio emaio Buna dimineata. Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am un salariat care a iesit la pensie pentru limita de varsta, dar pe care angajatorul a dorit sa il ... (vezi toată discuția)
Deducerea personala romeoiasi romeoiasi intrebarea mea este: deducerea personala se scade scade din venitul net? sau din cel de baza? am un salariu de baza de 1657,5 Va multumesc (vezi toată discuția)