avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii deducere, contributii CIM norma partiala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

deducere, contributii CIM norma partiala

Buna seara,
Baza la care se aplica contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru un CIM cu norma partiala este venitul brut corespunzator acelei norme de timp (nu corespunzator salariului ca si norma intreaga, sau salariului minim pe economie), indiferent daca mai esti sau nu angajat si cu norma intreaga?

Se mai ia in calcul deducerea personala (250) pentru un CIM cu norma partiala, daca esti angajat si cu norma intreaga? Dar daca esti angajat doar cu norma partiala?

Multumesc!


Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:01, 6 Noiembrie 2012
Nu conteaza norma, conteaza care este locul de munca de baza ales de salariat.

Codul fiscal:

ART. 56
(1) Persoanele fizice prevãzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formã de deducere personalã, acordatã pentru fiecare lunã a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se aflã funcţia de bazã.
(2) Deducerea personalã se acordã pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pânã la 1000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoanã în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au douã persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizeazã venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1001 lei şi 3000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţã de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeazã venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acordã deducerea personalã*).

ART. 57
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datoreazã un impozit lunar, final, care se calculeazã şi se reţine la sursã de cãtre plãtitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevãzut la alin. (1) se determinã astfel:
a) la locul unde se aflã funcţia de bazã, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţã între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi urmãtoarele:
- deducerea personalã acordatã pentru luna respectivã;
- cotizaţia sindicalã plãtitã în luna respectivã;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului sã nu se depãşeascã echivalentul în lei a 400 euro;
b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţã între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;


Normele de aplicare a Codului Fiscal:

112. În scopul determinării impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se află funcţia de bază se înţelege:
a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de muncă, locul unde are încheiat contractul individual de muncă sau alte documente specifice, potrivit legii;
b) în cazul în care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligaţia să declare numai angajatorului ales, funcţia pe care o consideră de bază, pentru un singur loc de muncă, prin depunerea declaraţiei pe propria răspundere. Declaraţia pe propria răspundere nu reprezintă un formular tipizat.
Funcţia de bază poate fi declarată de angajat şi la locul de muncă la care acesta realizează venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. La schimbarea locului unde se află funcţia de bază, angajatul are obligaţia depunerii unei declaraţii pe propria răspundere de renunţare la funcţia de bază la angajatorul ales iniţial.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducerea personala de baza CARRMMINA CARRMMINA deducerea personala de baza se acorda si salariatului care are un singur contract de munca si este cu timp partial, sau numai celor ce au contract de munca cu ... (vezi toată discuția)
Acordare deducere personala Radu Aura Radu Aura Buna ziua, Rog clarificare in urmatoarea problema: Deducerea personala se acorda la functia de baza, in functie de nr. de persoane aflate in ... (vezi toată discuția)
Am doua deduceri din impozit ssimionescu ssimionescu Buna ziua. Sunt angajata la o firma S.R.L. din 29.09.2014, cu norma intreaga, si la o institutie de invatamant, din 9.09.2014, cu 10 ore/saptamana - ... (vezi toată discuția)