avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contract v-c Dacia Logan, km dati inapoi de intermediar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contract v-c Dacia Logan, km dati inapoi de intermediar

Buna seara,
Am cumparat zilele trecute o masina Dacia Logan 2007-98600km de la un intermediar, al doilea proprietar al masinii de 2 sapt. Totul mergea perfect la ea, nu era ruginita, iar vanzatorul parea de incredere.
Mentionez ca vanzatorul a venit singur, iar eu am adus un prieten care s-a uitat la masina avand una identica acasa si lucrand tot pe una de acelasi fel (stiind si mecanica).
Desi pe bord erau indicati 98600 km, din intamplare, in torpedou am gasit o revizie a masinii intr-un service si in 2013 avea peste 200000 km, deci e clar ca in 2015 are peste 300000 km. As putea sa ma duc la firma care i-a vandut-o lui pentru a cere o lista detaliata cu reviziile?
Nu m-am dus la sevice pentru verificare, dar oricum nu puteam afla km reali acolo 9masina nu fusese nici la reprezentanta Dacia) si sincer nu m-am gandit ca la o Dacia sa se dea km inapoi.
Vreau sa stiu cum as putea cere firmei detaliile asupra reviziilor masinii pentru ca sigur au chitantele de la revizii, deoarece vreau sa fac sesizare la politie si sa il dau in judecata pe intermediar in materie penala pt infractiunea de inselaciune si in materie civila (despagubiri).
Daca solicit anularea contractului ce se va intampla cu masina deoarece eu circul cu ea momentan ca de aceea am luat-o si am nevoie de ea. Va trebui sa o restitui daca castig si el imi poate cere ceva despaguri? Trebuie si acest intermediar anuntat in privinta intentiilor mele? Mentionez ca omul e cooperant, mi-a dat certificatul fiscal, e amabil (probabil ca nu se astepta ca eu sa gasesc acei kilometri reali pe acea foaie de la service, pe care a omis sa o ia din torpedou si s-a comportat ca un bun vanzator).
Va multumesc si va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarile mele numeroase. O seara buna!

Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:32, 12 Mai 2015
Buna ziua,

Chiar foarte numeroase intrebarile dvs.
este clar ca va trebuie sa aveti o discutie detaliata cu un specialist juridic (avocat). Problemele invocate de dvs. fac obiectul multor cursuri de specialitate.

Pe cale civila , puteti solicita rezolutiunea contractului de vanzar-cumparare, dar in anumite conditii si intr-un termen cat mai scurt. Evident ca puteti solicita si anumite despagubiri.
Inainte de aceasta este obligatoriu o notificare catre vanzator.
Cele ce sustineti vor trebui dovedite.

Pe cale penala, se contureaza elementele unei infractiuni, respectiv inselaciune, dar numai daca se va putea face dovada ca numarul de km ai masinii au fost un element esential si definitoriu pentru dvs. in alegerea masinii respective.

Acum, trebuie sa stiti, ca este important sa analizati cu avocatul dvs. ce cale veti alege dintre acestea doua... deoarece exista riscul sa nu puteti merge cu ele in paralel, una excluzandu-se pe cealalta.
Va multumesc pentru raspunsurile dvs. O seara buna!
Pe carte de identitate a vehiculului (CIV) ce nume apare la primul utilizator, al firmei vanzatoare sau al unei persoane fizice?

Daca pe documentul cu revizia gasit in torpedou este tot numele firmei inseamna ca a fost "masina de firma" si este foarte posibil sa aoba peste 150k km la bord.

Va puteti lamuri cu privire la corectitudinea vanzatorului intrebandu-l daca a fost angajat al firmei.

Poate pun o intrebare aiurea dar l-ati intrebat daca masina are timbru de mediu platit?
La vremea respectiva nu exista acest timbru iar acum la inmatriculare va trebui sa il platiti iar in cel mai bun caz are aceeasi valoare cu a masinii.

Pentru un Logan benzina 1.4 E3 taxa este ~2500 EUR.
[ link extern ] /
La fiecare revizie ITP se contabilizeaza kilometrii reali ai masinii. Acolo ar fi o posibilitate sa vedeti cand si cum s-a dat kilometrajul inapoi. E clar ca "buna ziua" ca intermediarul este cel in cauza, dar pentru a face probe.
Este dol si puteti deschide proces civil.
Problema este aceea ca nu se stie daca va veti mai recupera banii.

Puteti depune si plangere penala insa e greu de spus cum se va aprecia de parchet si este posibil sa nu fie trimisa in judecata persoana.

Alte discuții în legătură

Inselaciune la cumpararea masinii ttino ttino Buna ziua, Am cumparat in urma cu 2 saptamani un autoturism care are afisat pe bord un numar de km care nu este real (kilometrajul a fost mult dat inapoi). ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat o mașină cu kilometrajul modificat. ce pot face? Imperator12 Imperator12 Buna searaam cumparat o masina cu km modificati.la o săptămână de la cumpararea masinii am intrat pe un site de verificări auto si am observat ca la ... (vezi toată discuția)
Inselaciune cumparat masina emil51 emil51 Pe 9 Mai 2008 am cumparat o masina de la un tip din Ploiesti, cu care am facut un act de vanzare-cumparare la o dactilografie de langa ... (vezi toată discuția)