avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Achizitie baston telescopic
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Achizitie baston telescopic

Dupa ce am fost atacat de mai multe ori, am hotarat sa imi iau un baston telescopic pe care sa il port la mine ca sa nu mai fiu cu mainile goale in fata agresorilor.
Am voie sa il port si sa il scot la nevoie?...sau trebuie sadau iar probe de atletism cu ei?:(



Interventie moderator: In respectarea regulamentului de forum, va rog sa nu folositi scrierea cu majuscule. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2015
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Trebuie sa va puneti in primul rand intrebarea de ce ati fost atacat de mai multe ori! Cu motiv sau fara motiv?

Detinerea unui instrument de autoaparare de genul celui mentionat este interzisa, tot asa cum este interzisa detinerea de bate de baseball, cutitelor, armelor, etc.

Cel mai indicat este sa va faceti un abonament la o sala de atletism!:) Poate intrati si in lotul national!;)

Legea 61/1991:

Art. 11. - (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, următoarele fapte:
1. portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;
Aveti dreptul de a purta asupra dvs. bastonul telescopic (pozitia inchis), respectand conditiile de a nu il folosi decat in caz de autoaparare ori necesitate, cat si cele mentionate in articolul de mai jos:

Legea 295/2004 regimul armelor şi muniţiilor
Art. 63 -Portul armelor neletale destinate pentru autoapărare
(1) Persoanele prevăzute la art. 57 alin. (1) au dreptul să poarte asupra lor doar o singură armă neletală destinată pentru autoapărare, dintre cele procurate în mod legal.
(2) Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în următoarele condiţii:
a) în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;
b) dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa;
c) neînsoţite de documentul care atestă dreptul de port şi folosire.

In Legea 295/2004 se face referire numai la arme cu intelesul definit la art.1 (arma- orice obiect sau dispozitiv a cărui funcţionare determină aruncarea unuia sau mai multor proiectile, substanţe explozive, aprinse sau luminoase, amestecuri incendiare ori împrăştierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare, în măsura în care se regăseşte în una dintre categoriile prevăzute în anexă;)

Nu am gasit informatii cu privire la dreptul de a purta baston telescopic in pozitia inchis si folosirea doar in situatii de autoaparare.

Pe acelasi considerent se poate considera ca poti avea dreptul de a purta si cutite care se inchid (gen briceag) cu o lama de 10-15 cm!
Poate este de folos informatia continuta de urmatorul topic:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoaparare antoneugen antoneugen este legal sa porti la tine un sprai lacrimogen si sal folosesti numai pentru autoaparare. (vezi toată discuția)
Arme neletale: baston telescopic - castet dancorion371 dancorion371 Buna ziua. Va rog sa imi raspundeti daca presupune infractiune portul de: *baston telescopic - castet si daca sunt prevazute in legislatie situatii cand ... (vezi toată discuția)
Cazier pentru posesie de arma alba Theodor90 Theodor90 acum 2 zile am fost oprit de jandarmi pentru un control de rutina, mau perchezionat si au gasit un BOX asupra mea. mau dus la sectie, miau luat datele, ... (vezi toată discuția)