avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu 2 raniti pe scaunele din fata si 5 in spate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu 2 raniti pe scaunele din fata si 5 in spate

Buna seara,

In urma cu cca 2 ani sotia mea a fost implicata intr-un accident rutier astfel:
Venea de pe o strada cu semn de cedeaza trecerea, a incetinit foarte mult pentru a se asigura insa vizibilitatea in partea stanga era obstructionata de un gard de beton si un stalp aflat la cca 1m de gard, asa ca a iesit usor pentru a se asigura.
In acel moment a venit din stanga un Renault Kangoo cu doar doua locuri in fata si fara locuri in spate, in care erau soferul, un barbat pe scaunul din dreapta si alti cinci barbati in spate.
Renault-ul a lovit masina noastra dincolo jumatatea botului, catre farul din dreapta, dupa care a ricosat intr-un stalp.
In urma accidentului a rezultat ranirea celor doua persoane din fata si a celor 5 persoane din spate.
Soferul a suferit interventie chirurgicala petru splina sparta, iar cel din dreapta a suferit operatii la mana stanga si la bazin pe partea stanga cu introducere de tije metalice.
Despre cei din spate nu stim exact ce rani au avut.

Sotia mea si fetita care statea in scaunul de retentie pe bancheta din spate nu au patit nimic.

La masina lor s-au deschis airbag-urile, la a noastra nu s-a deschis airbag-ul.
Acul vitezometrului la masina lor a ramas blocat la 52 km/k, al nostru era neblocat si la 0 (zero).
Masina lor nu a avut plasa sau paravan intre partea din spate si scaunele din fata asa ca la impactul cu masina noastra si cu stalpul, cele 5 persoane din spate au venit peste sofer si pasagerul din dreapta, spatarul scaunului din dreapta rupandu-se si aplecandu-se in fata.
Soferul si pasagerul din dreapta nu purtau centurile de siguranta.
Pasagerul din dreapta a dat si cu capul in parbriz spargandu-l.
Toate cele 7 persoane erau in timpul serviciului.
Initial au spus ca nu depun plangere, mai apoi insa, cei doi din fata au depus plangere penala la politie.
Inca nu stim exact cate zile de ingrijiri medicale are fiecare pe CML.
La momentul accidentului nu au fost martori, accidentul avand loc la intersectia unor strazi laturalnice in jurul orei 9:30 dimineata.
Strazile la acea ora erau pustii si nu au fost decat cele 2 masini implicate in eveniment.

Intrebarea mea este daca pedeapsa pe care o poate primi sotia mea poate fi cu inchisoare cu executare.
Daca nu, la ce ne putem astepta?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:11, 10 Iunie 2015
In niciun caz nu va face inchisoare cu executare. In cel mai rau caz va avea permisul suspendat ptr 90 de zile. Acum nr de zile de ingrijire medicala trebuie sa depaseasca 90 zile. Si chiar daca se depasesc tot nu va face cu executare. Victimele pot cere daune materiale si morale cale civila si atunci chemati asiguratorul in garantie ptr a le plati.
Se poate lua in considerare si culpa comuna daca vehiculul implicat avea peste 50 km/h.
Multumim pentru raspuns.
Daca exista o astfel de asigure valabila .RCA este pt despagubirea tertilor ,masina proprie se repara din buzunar .
Daca accidentatii erau in timpul serviciului , este accident de munca si orice lucrator cu CM este asigurat . Trebuie vazut daca se acorda despagubire RCA in acest caz deoarece accidentul urmarile accidentului sunt intr-o anumita proportie agravate de nerespectarea regulilor de circulatie. Pe accident de munca - de asemenea .
Se poate cere o expertiza tehnica auto judiciara pentru a clarifica in ce masura pasagerii neasigurati din RKangoo au contribuit la agravarea ranilor celor 2 din fata.

Daca masina este prevazuta din fabricatie numai cu 2 locuri atunci se poate lua in considerare culpa comuna.

Iar daca cei 7 se aflau in timpul programului de lucru in mod cert trebuie considerat accident de munca asa cum spune si @mottogreee.

Trebuie contactat Inspectoratul Teritorial de Munca si solicitate informatii cu privire la declararea si cercetarea accidentului de munca . Este foarte posibil ca firma sa nu il fi declarat ca accident de munca avand in vedere circumstantele producerii accidentului rutier, in masina nu era permis sa se transporte angajati daca masina nu era prevazuta in spate cu locuri ptr pasageri.
Amenda ptr nerespectarea reglementarilor de protectia muncii sunt foarte mari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa se faca o analiza amanuntita a modului de producere a accidentului. Ma refer la stabilirea vitezelor de deplasare ale celor doua autovehicule, vizibilitatea conducatorilor auto, pozitiile celor doua autovehicule in momentul in care conducatorii auto au avut posibilitatea sa se observe reciproc etc.Aceasta analiza face obiectul unei expertize tehnice pe care va recomand s-o solicitati.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Copii sub 12 ani pe scaunul din fata al masinii yryelena yryelena As dori sa stiu daca un dispozitiv tip scoica poate fi asezat pe scaunul din fata al masinii , cu spatele catre directia de mers. Codul rutier nu specifica ... (vezi toată discuția)
Mi-a tras de volan și am făcut accident! Nik90 Nik90 Bună seara! Mă confrunt cu o situație puțin ciudată. Cu ceva timp în urmă, mă deplasam cu mașina mea spre localitatea X, împreună cu alți doi ... (vezi toată discuția)
Transport copii sub 12 ani - masina cu doua locuri ANDA CRETU ANDA CRETU Buna ziua. Exista alte prevederi privind transportul copiilor sub 12 ani pe scaunul din fata , altele decat cele prevazute la art.97 din Regulamentul de ... (vezi toată discuția)