avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Copii sub 12 ani pe scaunul din fata al masinii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Copii sub 12 ani pe scaunul din fata al masinii

As dori sa stiu daca un dispozitiv tip scoica poate fi asezat pe scaunul din fata al masinii , cu spatele catre directia de mers. Codul rutier nu specifica nimic in acest caz. Sau ma insel?

Cel mai recent răspuns: mede84 , utilizator 19:17, 15 Aprilie 2018
se poate, instructiunile scaunelor de copii spun clar ca se aseaza cu spatele in directia de mers ptr a proteja copilul in fata airbag-ului. sau deconectati airbag-ul aferent locului.
matcahiro a scris:

se poate, instructiunile scaunelor de copii spun clar ca se aseaza cu spatele in directia de mers ptr a proteja copilul in fata airbag-ului. sau deconectati airbag-ul aferent locului.


legea este clara.

hg1391
Art. 97. –
(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu vârsta de pâna la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti în brate de persoane majore, în timpul deplasarii pe drumurile publice.

og195
Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
27. transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani sau al animalelor pe locurile din faţă ale vehiculelor;

instructiunile producatorilor de scaune de copii nu au nicio legatura cu legislatia rutiera.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2012
cyan, moderator
este virba de copii fara dispozitiv special. tu ai mers vreodata cu un copil de 3 luni, in masina, pe locurile din spate? este mult mai periculos ptr ambii -sofer si copil- sa mearga in acest fel.
oug 195 nu ia in considerare dispozitivele speciale ptr copii. insasi formularea art 97 ne arata aceasta scapare.
un sofer cu un copil in spate, de 3 luni de exemplu, nu poate fi atent in teafic daca acesta plinge, urla, se inneaca, regurgiteaza, etc etc. un parinte stie despre ce vorbesc :)
transportul pe locul din fata a copilului aflat intr-un dispozitiv special (scoica sau scaun) pozitionat cu spatele si dezactivarea airbagului din motive de "siguranta":pleasantry: nu cred ca ii asigura acestuia siguranta necesara in caz de accident iar din acest motiv consider ca transportul copiilor pana in 12 ani trebuie facuta pe locurile din spate asa cum prevede legislatia.

testele euroncap au demonstrat ca locul cel mai sigur ptr copii se afla pe bancheta din spate.

[ link extern ]

copii plang, urla, se ineaca, regurgiteaza, dar din asta nu se moare, poti opri in timp relativ scurt masina si sa iei masuri, dar in caz de accident cu copilul in scoica pe locul din fata si airbagul dezactivat (conform instructiunilor de utilizare ale producatorilor auto si ai celor de dispozitive speciale :hm: ), nu vad ce masuri sa mai iei.
se vece ca nu ai copii :) regurgiteaza dar nu se moare? imi povestesti mai multe cind o sa ai copii.

Alte discuții în legătură

Scaunul auto la copii anny2007us anny2007us Buna ziua, Sunt un pic confuza, in Noul Cod Rutier scrie ca este obligatoriu scaunul auto la copii cu varsta de pana la 3 ani, si totusi...copii cu o ... (vezi toată discuția)
Transport copii sub 12 ani - masina cu doua locuri ANDA CRETU ANDA CRETU Buna ziua. Exista alte prevederi privind transportul copiilor sub 12 ani pe scaunul din fata , altele decat cele prevazute la art.97 din Regulamentul de ... (vezi toată discuția)
Transportul copiilor in autoturisme BG BG Am 3 copii(o fetita de 4 ani si gemeni de un an) si nu sunt sigur daca solutia gasita pentru transportul acestora cu autoturismul personal este in regula. ... (vezi toată discuția)