avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mi-a tras de volan și am făcut accident!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mi-a tras de volan și am făcut accident!

Bună seara!
Mă confrunt cu o situație puțin ciudată. Cu ceva timp în urmă, mă deplasam cu mașina mea spre localitatea X, împreună cu alți doi colegi. Eu eram șoferul. Pe scaunul din față de lângă șofer stătea un coleg, iar pe bancheta din spate, celălalt coleg. Cel din spate nu purta centură de siguranță. Mă aflu pe autostradă, semnalizez stânga pentru a depăși mașina din fața mea și trec pe banda a II-a. Brusc pasagerul din dreapta față trage de volan, moment în care pierd controlul mașinii și intru cu aceasta în autoturismul pe care trebuia să-l depășesc, acesta-i la rândul acroșează ușor altă mașină. În urma impactului, doar colegul meu care stătea pe bancheta spate a necesitat îngrijiri medicale și transport la spital. A stat circa o săptămănă internat în spital și a avut mai puțin de 90 de zile concediu medical. Am fost la poliție unde am dat, fiecare, declarații. Cel care mi-a tras de volan a avut demnitatea să recunoască că mi-a tras de volan, atât verbal cât și scris. De specificat că nu mi s-a reținut niciun document, la sfârșitul declarațiilor am fost liberi să plecăm acasă. Am dat polița RCA celui căruia i-am avariat mașina. La rându-i, mașina pe care am avariat-o, a acroșat un alt autoturism, care nu avea nici asigurare, dar nici ITP valabil. Relația dintre ceialți șoferi este de tată și fiu.
La scurt timp de la producerea accidentului, șoferul "tată" m-a sunat de mai multe ori să-mi spună că a cheltuit bani din cauza accidentului și că trebuie să ne întâlnim pentru a discuta, astfel încât să nu se ajungă la "complicații" pe viitor. Lucru pe care l-am refuzat.Mi-a spus că a terminat dreptul, că are cunoștințe în domeniu și că declarațiile se pot schimba. Ba mai mult decât atât, în urma accidentului, acesta susține că fiul lui are dezlipire de retină, deși nu a necesitat îngrijiri medicale nici la fața locului, dar nici la spital. După mai multe luni de la producerea accidentului, suntem chemați la audieri, fiind deschis dosar penal. Eu în calitate de martor. Cel care a stat internat în spital s-a prezentat cu un avocat și cu un întreg dosar medical. La ce să mă aștept? Ce poate să se întâmple pe viitor? Cum trebuie să acționez? Ce trebuie să fac? Vă rog să mă sfătuiți să iau decizia cea mai bună. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:40, 30 Mai 2016
Accidentul s-a produs din vina celui care a tras de volan. Trebuie stabilită legătura de cauzalitate dintre acțiunea celui care a tras de volan și accident.
Trebuie să susțineți că nu aveți nici o culpă la producerea accidentului. Trebuie verificat în schimb ce fel de obligații aveați dvs în ce privește portul centurii de siguranță de către pasager.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2016
Adrian ALBU, Avocat
Trebuie dovedit ca accidentul s-a produs in conditiile descrise de dvs.
Depinde ce rezulta din dosar din probele administrate.
adisan a scris:

Trebuie verificat în schimb ce fel de obligații aveați dvs în ce privește portul centurii de siguranță de către pasager.


Niciuna, responsabilitatea este a pasagerului.

Este vorba de nr de zile de ingrijiri medicale care sunt acordate conform unor baremuri de catre medicul legist. Daca nr. de zile de ingrijiri medicale este sub 90, nu este caz penal. Ceilalti soferi vor sa stoarca bani si umbla cu amenintari daca se prinde, bine daca nu... nu. De aceea platiti RCA pt ca tertii sa fie despagubiti de asigurator, daca ceilalti nu si-au platit RCA-ul n-au decat sa plateasca amenda aferenta si despagubirile.

Ati fost chemat ca martor deci nu aveti de ce sa va faceti probleme.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care a fost motivul pentru care pasagerul din dreapta a tras de volan?

Nepurtarea centurii de siguranta pe locuri din spate constituie contraventie.
Fapta soferului de a nu informa pasagerii despre obligativitatea purtarii centurii aceasta nu este sanctionata, ci este sanctionata nerespectarea obligatiei de catre pasageri de purtare a centurii de siguranta.
Prin urmare conducatorul auto nu se face vinovat de accidentarea pasagerului din spate.

Art. 36. – (1) Conducatorii de autovehicule si tractoare agricole sau forestiere si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice, cu exceptia cazurilor prevazute in regulament.
(1^1) Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta trebuie sa informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a le purta in timpul circulatiei pe drumurile publice.

art. 99. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:
8. nerespectarea obligatiei pasagerilor aflati intr-un autovehicul si tractor agricol sau forestier de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;

Amenda pentru nepurtarea centurii o primeste pasagerul si nu soferul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centura de siguranta dana-voicu dana-voicu Cine plateste amenda pentru pasagerii de pe bancheta din spate a masinii,ca nu au purtat centura de siguranta? Este obligat soferul ? (vezi toată discuția)
Accident cu 2 raniti pe scaunele din fata si 5 in spate mdmilan mdmilan Buna seara, In urma cu cca 2 ani sotia mea a fost implicata intr-un accident rutier astfel: Venea de pe o strada cu semn de cedeaza trecerea, a incetinit ... (vezi toată discuția)
Codul rutier - purtarea centurii de siguranta Georgian2all Georgian2all Buna dimineata. Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: O tanara in varsta de 24 de ani a decedat in urma unui accident rutier, fiind pasagera ... (vezi toată discuția)