avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Transport copii sub 12 ani - masina cu doua locuri
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Transport copii sub 12 ani - masina cu doua locuri

Buna ziua.

Exista alte prevederi privind transportul copiilor sub 12 ani pe scaunul din fata , altele decat cele prevazute la art.97 din Regulamentul de aplicare al Codului Rutier ? ("Art. 97. – (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.
(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.")

Sunt din ce in ce mai multe articole prin ziare care spun ca poti transporta un copil sub 12 ani pe scaunul din fata daca se afla in dispozitiv de retinere omologat si daca dezactivezi airbag-ul.
Eu inteleg din acest articol ca indiferent cum sunt transportati, sub 12 ani nu au voie in fata.

Daca am inteles bine acest articol, sa inteleg ca daca am o masina cu doua locuri, nu am voie sa transport copii sub 12 ani ?
Multumesc.:)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista dispozitive omologate de retinere ptr copii intre 3 si 12 ani.

Daca se transporta un copil pana in 12 ani intr-o masina cu 2 locuri si este asigurat in centura de siguranta nu exista temei ptr aplicarea sanctiunii (alin. 1), in schimb daca o masina are locuri si in spate se aplica sanctiunea daca copilul se afla pe locul din fata (alin. 2)
Exista dispozitive de retinere omologate pentru 3-12 ani. Majoritatea scaunelor de masina pentru 9-36 kg sau 15-36 kg se pot folosi pana la 12 -14 ani , doar ca in lege apare obligativitatea purtarii lor pana in 3 ani. Am pus eu ciudat poate prima intrebare . Daca am un copil sub 3 ani , in dispozitiv de retinere , intr-un autovehicul cu 5 locuri , am voie sa-l pun pe scaunul din fata ? Referitor la a doua intrebare , sa inteleg ca asa se interpreteaza ? Daca n-am practic scaun fata-spate , ci doar scaune , nu exista temei pentru sanctiune ? Multumesc.
Daca vehiculul are locuri in spate nu aveti voie sa il puneti in fata chiar daca aveti dispozitiv de retinere. Este adevarat ca exista posibilitatea deconectarii airbagului cand se pune un copil pe locul din fata dar nu as vedea rostul, pana la urma rostul airbagului este de protectie. Copilul trebuie sa stea pe locurile din spate pana la 12 ani iar numai in cazul in care masina nu are locuri in spate sa poata sta pe locurile din fata asigurat in centura sau dispozitiv de retinere daca exista asa ceva pana in 12 ani.
Eu nu am vazut in comert dispozitive ptr copii pana in 12 ani ci doar din acele ptr copii pana in 3 ani. Poate pe afara se gasesc.
Multumesc. Asta e si parerea mea, dar sunt tot mai multi care sustin contrariul.Dezactivarea airbag-ului se pare ca vine de la producatorii de scaune de masina pentru copii. E periculos daca se deschide si e un copil in fata. Scaune pana la 12-14 ani sunt aproape peste tot in comert si la noi si internetul e plin. Tocmai vreau sa cumpar unul si inca nu stiu ce varianta sa cumpar pentru ca sunt o multime.:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2014
ANDA CRETU, Contabil
"Daca am un copil sub 3 ani , in dispozitiv de retinere , intr-un autovehicul cu 5 locuri , am voie sa-l pun pe scaunul din fata ?"

daca ai locuri in spate, nu vad logica pt care l-ai pune in fata. La urma urmei, statistic, locul din dreapta soferului e cel mai "mortal" dintre toate. Chiar vrei sa iti supui copilul unui risc mai mare in momentul in care ai optiunea sa il pui in spate?
Doar pt ca ai avea voie sa faci ceva, nu inseamna ca si trebuie.
A incercat nevasta-mea sa imi explice cum linisteste ea copilul (bebelus) mai usor daca e linga ea pe scaunul soferului. I-am explicat si eu ca atata timp cat e la volan, sa tina ochii pe trafic, nu pe copil.
Sansele sa fi distras de la condus de copilul de linga tine e mult mai mare decat daca acesta se afla in spatele tau, motiv pt care noi ne-am tot pus copii mici in scoica in spatele soferului. Daca are nevoie de atentie, tragi pe dreapta si te ocupi de el, altfel risti foarte mult un accident.

Esti parinte, fi responsabil. Mai bine iti urla/miorlaie copilul cateva minute pina poti parca decat sa urli tu dupa aia ca l-ai nenoricit. Sunt unele lucruri care nu merita riscate.

Alte discuții în legătură

Transport copil (2 ani) în autoturism Cîndea Ana-Maria Cîndea Ana-Maria Bună ziua ! Am și eu o întrebare. Exista vreo lege legata de transportul copiilor într-o mașină cu 2 locuri? Sunt foarte nedumerita , deoarece exista ... (vezi toată discuția)
Copii sub 12 ani pe scaunul din fata al masinii yryelena yryelena As dori sa stiu daca un dispozitiv tip scoica poate fi asezat pe scaunul din fata al masinii , cu spatele catre directia de mers. Codul rutier nu specifica ... (vezi toată discuția)
Transportul copiilor in autoturisme BG BG Am 3 copii(o fetita de 4 ani si gemeni de un an) si nu sunt sigur daca solutia gasita pentru transportul acestora cu autoturismul personal este in regula. ... (vezi toată discuția)