avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor munca noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor munca noapte

Buna ziua,

As dori sa intreb care este sporul minim pentru munca de noapte in cazul in care lucrez in ture de cate 4 zile in urmatorul fel: lucrez 4 zile cate 12 ore de la 7 la 19 dupa care am 4 zile pauza , apoi lucrez alte 4 zile cate 12 ore de la 19 la 7 care inseamna 8 ore de noapte, apoi urmand din nou 4 zile de pauza apoi tura de 4 zile de zi..etc

Intreb aceasta deoarece compania ne ofera doar 5 % spor de noapte cat si weekend si se justifica spunandu-ne ca legal sporul este de minim 2%

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mboncalo , utilizator 12:06, 29 Mai 2015
Sporul de noapte este de 25 % .
Sporul de noapte nu este obligatoriu si in caz de acordare trebuie sa fie indeplinite anumite conditii de salariatul respectiv.
freeelis a scris:

Sporul de noapte nu este obligatoriu si in caz de acordare trebuie sa fie indeplinite anumite conditii de salariatul respectiv.


Aici nu inteleg , deoarece in lege am citit ca sporul de noapte este de 25% daca se indeplineste acel minim de 30%. Puteti sa detaliati va rog ?
1. art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...

2. art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

3. Care este durata timpului de munca prevazuta in c.i.m.?

4. Art.137 C.mun.:
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

In niciuna din situatii, spor de week-end sau spor de noapte, Codul Muncii nu prevede cuantumul minim al acestuia.
Dar sunt indeplinite conditiile legii de la 1.(2)b si 2.b in cazul muncii de noapte conform careia ar trebui dat un spor de noapte de 25%

Alte discuții în legătură

Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez ... Reeko Reeko Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez a impus 4 schimburi ,2 zile sch1 ,2 zile sch2,2 zile sch3 si 2 zile libere ,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate in weekend si sarbatori legale stanciu4444 stanciu4444 Buna ziua, 1) Exista vreo prevedere in codul muncii privind acordarea de sporuri pentru zilele lucrate in weekend si de sarbatori legale ? Sau este ... (vezi toată discuția)
Bună seara lucrez de pază marți de la ora 18:00 pina miercuri ... Cristi Ciceala Cristi Ciceala Bună seara lucrez de pază Marți de la ora 18:00 pina Miercuri dimineața la ora 8:00. Apoi m-ai intru seara Miercuri tot ora 18: și termin la ora ... (vezi toată discuția)