avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj dupa 10 ani de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj dupa 10 ani de casatorie

Sunt casatorita de 10 ani. De curand am aflat ca sotul meu are o legatura extraconjugala si nu mai doreste sa continue mariajul. In prezent locuiesc in apartamentul proprietate comuna, in care am locuit impreuna pana acum 2 luni. In acesti 10 ani, am lucrat pentru cativa ani, de doua ori renuntand la cariera pentru a-mi urma sotul in strainatate (in urma promovarilor in cariera, ne-am mutat de 3 ori dintr-o tara in alta, in primele 2 eu neavand drept de munca). Nu avem copii, bunurile dobandite in timpul casatoriei fiind un apartament de 3 camere in Bucuresti, o vila in afara orasului (pentru care s-a platit un avans dar la care se platesc in continuare rate la banca, pentru inca 19 ani) si o masina. Pentru moment, eu nu doresc sa intentez divort. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
1. In cazul in care sotul meu deschide proces de divort, fara sa ma poata invinui de nimic (el este cel vinovat de infidelitate si parasirea domiciliului conjugal, in prezent locuieste la iubita lui), ce spune legea? Nu va fi oricum vorba e un divort de comun acord. Daca el deschide divort, pot deschide si eu, simultan, acuzandu-l de infidelitate?
2. Ce fel de probe pot fi aduse la proces pentru a-i dovedi infidelitatea? Fotografii, emailuri sau doar martori? Extrase de cont prin care pot dovedi ca facea diverse cheltuieli pentru cealalta persoana?
3. Ce se intampla daca eu refuz divortul? Este adevarat ca cererea este refuzata si nu mai poate intenta divort timp de 3 ani:?
4. Pana la finalizarea divortului si partajului, ma poate forta sa parasesc apartamentul in care locuiesc si la care sunt co-proprietar?
5. Tinand cont de faptul ca pe intreaga perioada a mariajului el a avut o contributie financiara mai mare decat a mea, cum se vor imparti bunurile? In fata legii, faptul ca am renuntat de 2-3 ori la propria cariera pentru a-l urma in tari din UE pentru a-i sprijini cariera si pentru a avea o casnicie normala, influenteaza in vreun fel partajul?
6. Este adevarat ca la pronuntarea partajului, se impar atat bunurile mobile si imobile, cat si datoriile (in cazul nostru, imprumutul bancar)?
7. Cat timp (aproximativ) poate dura un partaj, daca nu este de comun acord?
8. Avand in vedere ca in prezent locuim separat dar suntem inca casatoriti, care sunt obligatiile si drepturile noastre in perioada pana la divort? Este el obligat sa contribuie la cheltuielile administrative ale apartamentului bun comun? Sau eu locuind la aceasta adresa, suport toate cheltuielile?

Stiu ca sunt multe intrebari, dar v-as multumi pentru raspunsuri si lamuriri.
nu va puteti opune divortului daca sotul il intenteaza.
nu va opuneti, incercati sa divortati de comun acord deoarece tot la aceeasi finalitate veti ajunge-divortul.
incercati un divort civilizat.
daca ar vrea sa dezbateti si partajul, acest proces , daca nu incheiati vreo tranzactie, ar putea dura 5-6 luni maxim.
se vor lua in calcul contributiile fiecaruia dar de regula se impart in cote de 50%.
stati linistita in apartament ca nu va va evacua.

sfaturile d3e sus au fost din partea mea ca avocat.
ca om va spun, sa stati linistita si sa incercati sa-l readuceti pe calea cea dreapta.
nu judecati problema cu nervi, ca sa nu castige teren rivala.


av.m.vasilescu
Imi pare rau ca sunteti intr o asa situatie. Ca indrumari:
1. puteti face cerere reconventionala
2.martori si alte probe daca exista
3.sa refuzati, nu cred ca e o solutie,
4. nu va poate forta sa parasiti domiciliul, dvs. aveti drepturi egale cu ale sotului
5.nu influienteaza cu nimic
6.la partaj, se impart toate bunurile comune , dar si datoriile.
1. Divortul in cazul dumneavoastra se poate realiza prin acord, din culpa comuna sau din culpa exclusiva a paratului. In cazul in care sotul intenteaza actiunea dumneavoastra sunteti paratul. Deci daca sotul dumneavoastra nu reuseste sa dovedeasca culpa dumneavoastra de natura sa faca imposibila casnicia instanta va respinge cererea de divort. Retineti ca nimeni nu poate cere pronuntarea divortului numai din propria culpa. In concluzie daca nu va faceti vinovata de nimic de natura sa faca imposibila casnicia si va opuneti divortului sotul dumneavoastra nu va obtine divortul. Sigur este de discutat daca este oportun sa adoptati o asemenea atitudine sau nu dar asta este exclusiv problema dumneavoastra.
2. Infidelitatea este un fapt juridic deci poate fi dovedita prin orice mijloace de proba in masura in care acestea sunt relevante.
3. Sotul are dreptul sa intenteze inca o actiune oricand dupa terminarea primului proces dar daca nu demonstraza ca au aparut elemente noi de natura sa schimbe situatia actiunea lui va fi respinsa. Repet nu stiu daca este cea mai buna solutie dar consider ca asta este exclusiv problema dumneavoastra.
4. Nu va poate obliga sa parasiti domiciliul.
5. Proprietatea comuna a sotilor se prezuma in cote egale de 50%. Cel care contesta acest lucu trebuie sa demonstreze prin probe. Nu numai ca va conta faptul ca ati renuntat la servici pentru a va urma sotul si ati fost pusa in imposibilitatea de a lucra datorita lipsei dreptului de munca dar acestea vor fi esentiale pentru a contracara pretentiile exagerate ale sotului. Veti putea pleda pentru ca instanta sa retina efortul dumneavoastra de a pastra unitatea familiei. In acelasi timp se va tine cont si de prestatiile dumneavoastra domestice pentru intretinerea familiei.
6. Se impart atat bunurile de orice fel cat si datoriile. In cazul in care vila pentru care se platesc ratele se acorda unuia dintre soti cu obligatia de a-l despagubi pe celalalt, ratele vor fi preluate integral de cel ce pastreaza vila. Despagubirea va fi proportionala cu ceea ce s-a achitat pana in prezent.
7. Teoretic sotii raspund solidar pentru cheltuielile comune. Mai departe depinde de situatia concreta si de intelegerea dintre parti. Avand in vedere ca doar dumneavoastra locuiti acolo personal mi se pare logic sa platiti si cheltuielile. Oricum daca sotul refuza sa plateasca si el trebuie sa apelati la justitie care nu cred ca va va fi favorabila chiar daca se va respinge cererea de divort a sotului.
1. Prin cerere reconventionala, depusa pana cel mai tarziu la prima zi de infatisare, cereti si dv divortul si motivati: infidelitate; parasirea domiciliului conjugal...;

2. Martori si orice documente, scrisori etc.; fotografii daca obtineti sa fie facute in locuri publice sau... in vila-bun comun;

3. Chiar daca refuzati, procesul se deruleaza – el fiind reclamant, in primul rand;

4. Nu va poate obliga sa plecati din domiciliul comun, pe care el l-a parasit;

5. Faptul ca el a contribuit cam cu toti banii poate influenta impartirea bunurilor – mai ales daca avocatul lui stie sa ”joace bine cartea” (sunt destule cazuri) si dv nu aveti avocat;

6. Se impart si bunurile si datoriile – si din cauza acestor datorii se poate ”incurca” partajarea;

7. Un partaj care ”seamana” cu cel pe care il veti face dv (vila / rate; apartament; masina; alte bunuri) este in judecata (apel acum) de aproape... 3 ani: el cere expertiza, ea cere una noua; ea – care nu vrea divort – lipseste (si motiveaza), cauza se amana... s.a. Va scriu aceasta pt a sti la ce va puteti astepta...;

8. Daca in aceasta perioada platiti dv cheltuielile pt apartament ar putea fi o dovada in plus ca el a parasit domiciliul – daca aveti un card si platiti facturile cu acesta dovada e si mai clara ca el nu contribuie la cheltuieli...

Daca dovediti ca pt mentinerea casatoriei dv nu v-ati angajat (si din aceasta cauza si... pensia de varsta va fi cu mult mai mica decat ar fi fost daca ati fi lucrat) puteti obtine obligarea lui sa achite cotizatia pt pensie pt toti acei ani in care nu ati lucrat pt a fi alaturi de el, pt a fi o familie – nu glumesc (s-a obtinut aceasta).

Poate nu veti ajunge la proces, dar daca se intampla sa angajati, neaparat, un avocat.
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
trope_doi, utilizator
Anumite aspecte , in materie de relatii , nu prea sunt fixe , ci tare variabile .Asa incat , daca exista o alta relatie extraconjugala , e clar ca " ceva " din propria relatia nu a functionat , iar la " vinovat " nu ma pot referi intrucat consider ca o relatie se consuma intre doua persoane , prin aportul amandurora.

Cred , din cele mentionate , ca ati dori sa mai asteptati , sa nu luati o decizie in graba.

Daca , insa , sotul se va decide sa sesizeze instanta de judecata , nimic nu-l poate opri , nici macar lipsa dumneavoastra la proces , in calitate de parat, intrucat prezenta dumneavoastra n-ar fi una obligatorie , administrandu-se mijloacele de proba existente.

Cu privire la infidelitate , ca si motiv de divort , puteti administra orice mijloc de proba , asa incat adevarul sa iasa la iveala.-( prin cererea reconventionala , ca si cerere incidentala )- atestand culpa exclusiva a reclamantului .
Aveti , in acest sens , suportul martorilor , cel al inscrisurilor , indiferent de natura acestora , insa daca relatia nu e una ascunsa , ci cunoscuta , poate fi apreciata ca fapt de notorietate .( e suficient ca anumite persoane , dintr-un cerc de prieteni , spre exemplu , sa aiba cunostinta acesteia ).

Daca , insa , va exista intelegere, divortul poate opera chiar de comun acord - cea mai rapida si facila modalitate de desfacere a casatoriei , intrucat nu exista copii minori , si s-a scurs 1 an de la incheierea acestei casatorii.

Iar cu privire la imparteala , care , daca nu va exista vreo buna invoiala , instanta de judecata va solutiona acest aspect, prezumtia de contributie egala , putand fi , intr-adevar , combatuta prin proba contrara.Succes.

Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Cum sa dovedesti infidelitatea? Alexandrusava93 Alexandrusava93 Pe scurt : tata o inseala pe mama . A neglijat total familia , sotia plus o fiica minora. Eu am ales sa plec si sa nu ma mai intorc dupa ce asa zisul tata ... (vezi toată discuția)
Divort????? cum sa actionez???? ialin_ ialin_ Am 32 ani \\,sunt casatorita cu sotul meu de 2 ani dar pana sa legalizam relatia,am locuit impreuna timp de aproximativ 10 ani(concubinaj).Acum o luna am ... (vezi toată discuția)
Divort elli3sia elli3sia [quot] :oops:am un prieten care este in divort cu sotia de doi ani ,s-a tot amanat s-a prelungit ,acum baiatul are o alta relatie din care a rezultat un ... (vezi toată discuția)