avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie CCR Art.6-Legea 241/2005
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie CCR Art.6-Legea 241/2005

[ link extern ]
07.05.2015
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:
2. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că dispozițiile art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale.

Curtea a constatat că legea nu defineşte noţiunea de „impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, astfel că norma care incriminează infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art.6 din Legea nr.241/2005 nu întruneşte condiţiile de claritate, previzibilitate şi accesibilitate, încălcând prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalităţii.


De interes motivarea CCR ( inca nu a fost redactata)

[ link extern ]
Deci exceptia de nec. a fost ridicata la fileul CCR in cadrul unui proces penal in care era implicat un birou notarial.
Acum pe buna dreptate cui i se pare ca impozitul aferent transferului dreptului de proprietate, retinut de catre Notar in avans ar reprezenta un impozit cu retinere la sursa?
Oare Notarul este sursa venitului?
In opinia mea impozitul aferent TDP, care se raporteaza la valoarea tranzactiei in procentele stabilite la art 77^1 Cod Fiscal este un impozit si atat.
Nici macar C.F la art 77^1 -77^3 nu il defineste ca si impozit cu retinere la sursa .
Ar fi impozit cu retinere la sursa daca ar fi rertinut de catre cumparator care genereaza sursa venitului.
Deci pana cand legislatia nu va respecta conditiile de claritate ,accesibilitate si previzibilitate ramane cum a stabilit CCR.

Alte discuții în legătură

Notar omite inregistrare contract vanzare-cumparare, tranzactie imobiliara ratata liviaaaa liviaaaa Bunaziua, Fapta este aceasta: in dimineata aceleasi zile in care aveam programarea la Notar Public \\"B\\" pentru a efectua transferul bunului imobiliar in ... (vezi toată discuția)
Lămuriri legate de o decizie a curţii constituţionale elenagabi elenagabi Vă rog să mă ajutaţi cu o clarificare în următoarea problemă. Administratorul firmei la care lucrez nu a plătit de ani de zile contribuţiile sociale ... (vezi toată discuția)
Art.77^1 cod fiscal , a fi sau a nu fi impozit pe venit. robert1958 robert1958 In opinia mea impozitul prevazut la art.77^1 Cod Fiscal , nu este impozit pe venit ci un impozit care doar se raporteaza prin cateva metode de calcul la ... (vezi toată discuția)