avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie incaltaminte 30 sau 60 zile
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie incaltaminte 30 sau 60 zile

Legea 449/2003
Art. 17. - Consumatorul trebuie să informeze vânzătorul despre lipsa de conformitate în termen de două luni de la data la care a constatat-o.

De aici eu inteleg ca perioada maxima in care consumatorul poate informa vanzatorul despre defectarea produsului este de 2 luni iar perioada de garantie pentru un produs nu poate fi mai mica de 2 luni.

Ce faci in cazul in care vanzatorul acorda o garantie de 30 de zile?

Care este perioada de garantie pentru produsele de incaltaminte?
Unde gasesc aceasta informatie?

Art. 21. - (1) La cererea consumatorului garanţia va fi oferită în scris sau pe orice alt suport durabil, disponibil şi accesibil acestuia.

De aici se intelege ca vanzatorul nu este obligat sa ofere certificatul de garantie decat la solicitarea consumatorului??

Sau instructiunile de utilizare? Vanzatorul este obligat sa ofere consumatorului instructiunile de utilizare?

Daca garantia nu ii este oferita in scris decat la cerere de unde stie consumatorul ca aceasta nu acopera unele defecte cauzate de utilizarea incorecta a produsului?

Luni voi trimite o sesizare online la ANPC si vreau sa fiu cat mai beton cu prezentarea cazului (sandale de dama "defectate" in termen de 45 zile de la achizitionare, talpa crapata, refuz inlocuire produs sau returnare bani pe motiv ca garantia este de 30 zile, neprezentare certificat garantie si instructiuni de utilizare la achizitionare).


Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 15:02, 15 Iunie 2015
In opinia mea nu va puteti folosi de Legea 449/2003 pentru ca incaltamintea nu poate fi considerata produs de folosinta indelungata . In Anexa 1 a Hotararii 394/1995 era lista produselor de folosinta indelungata destinate populatiei, a caror comercializare se va face cu acordarea obligatorie a unui termen de garantie insa acea HG a fost abrogata la intrarea in vigoare a Legii 449/2003 si anexa nu se mai regaseste insa eu zic ca a ramas valabila:
[ link extern ]

In schimb va sunt de folos comunicatele de presa ale ANPC care se refera la motivele amenzile aplicate comerciantilor de incaltaminte:

1. Abateri privind informarea consumatorilor prin elementele de identificare si caracterizare ale produsului
Produsele de acest tip trebuie sa fie insotite de urmatoarele elementele de identificare si caracterizare:
– denumire produs;
– denumirea si/sau marca producatorului;
– adresa postala a sediului social pentru producatorii/importatorii din afara UE;
– adresa postala a sediului unde pot fi contactati pentru producatorii/distribuitorii din UE;
– principalele caracteristici tehnice: marime, culoare, model;
– modul de intretinere (de obicei este un prospect prezent in ambalajul in care se comercializeaza produsul).

2. Nerespectare conditiilor de etichetare a materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de incaltaminte (HG 26/2002 privind stabilirea conditiilor de etichetare a materialelor utilizate la producerea articolelor de incaltaminte).

Cumparatorul trebuie sa fie informat prin intermediul pictogramelor aplicate pe produs cu privire la materialele utilizate la producerea articolelor de incaltaminte, pentru fiecare din cele trei componente ale pantofului: fata, talpa exterioara si captuseala.
[ link extern ] /
Mai cautati si dvs., sunt destule insa in esenta astea sunt motivele pentru care sunt amendati.

Eu zic ca au destule bubite care va pot ajuta sa aveti succes cu reclamatia. Stiti ordinea ''pretentiilor'': inlocuire cu produs identic, similar cu diferenta de pret daca vreti sau restituirea pretului.

Indoiti putin sandaua si faceti-i o poza, ca sa fie clar despre ce e vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie incaltaminte simona2006 simona2006 Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns, o parere. Acum aproape o luna mi-am cumparat o pereche de pantofi de piele din magazinul CCC din ... (vezi toată discuția)
Ghete - garantia la incaltaminte VALENTIN2411 VALENTIN2411 Salut , in data de 12.10.2015 am achizitionat o pereche de ghete de la timberland , pretul este unul destul de mare (600lei).Tin sa precizez ca nu ma dau afara ... (vezi toată discuția)
Garantie incaltaminte tatiana_pet tatiana_pet Buna ziua, este adevarat ca garantia la incaltaminte este de fapt de 2 ani, nu doar 30 zile asa cum transmit comerciantii cand ne vand un produs? - Am citit ... (vezi toată discuția)