avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea incheie urmarirea penala?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea incheie urmarirea penala?

Buna ziua problema este astfel:
Cineva a depus o plangere penala impotriva mea pt inselaciune pt un prejudiciu de 13500 euro si doresc sa stiu daca ma inteleg cu el adica fac o ipoteca sau ii restitui banii pe suma daca se anuleaza urmarirea penala in care momentan sunt martor spre susect pt ca el a depuso impotriva mea iar eu vreau sa inchei stresul acesta mai repede.Se incheie totul daca cad cu el de acord sa retraga plangerea?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:39, 16 Iunie 2015
In cazul infractiunii de inselaciune,nu este posibila retragerea plangerii
Chiar daca partea vatamata intelege sa comunice ca nu mai are pretentii,cercetarea si actele de urmarire penala vor continua.
La Inselaciune nu se poate retrage plangerea, intervin alte institutii ale dreptului penal, insa este adevarat ca se poate incheia un Acord de mediere, in baza caruia procurorul poate decide renuntarea la urmarirea penala. Cautati un mediator, incheiati un acord de mediere, apoi mergeti la un notar si autentificati obligatia financiara reparatorie a prejudiciului fata de persoana vatamata, apoi prezentati actele intocmite procurorului si solicitati sa renunte la urmarire intrucat dvs. v-ati achitat de obligatiile civile si ati dat dovada de buna-credinta.


P.S.
ynocentta a scris:
Chiar daca partea vatamata intelege sa comunice ca nu mai are pretentii,cercetarea si actele de urmarire penala vor continua.

Hahaha ... fals ! :))

Ia uitati ce spune Art.318 cpp, zice asa:

Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.

(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
Ultima modificare: Luni, 15 Iunie 2015
trandafir2, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
YSL a scris:

Prin urmare, în cazul incheierii unui acord de mediere, procurorul este obligat sa dispuna clasarea și nu renuntarea la urm penala.

Atentie un pic, a nu se confunda impacarea cu incheierea unui acord de mediere.
Intradevar initial userul a amestecat institutia retragerii plangerii cu ce a impacarii, insa ulterior s-a discutat despre acordul de mediere care nu este impacare.
Ca atare avem evocate in acest topic 3 institutii de drept penal, si revenind, în cazul incheierii unui acord de mediere, procurorul poate sa dispuna renuntarea la urmarirea penala, nu este obligat sa dispuna clasarea.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

 medierea, cauză de înlăturare a răspunderii penale distinctă de împăcarea partilor Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Ministerul Public a dat publicității vineri, 13 martie 2015, concluziile procurorului general al României în cauza nr. 533/1/2015 a ÎCCJ având ca obiect ... (vezi toată discuția)
Citirea actului de sesizare in lipsa picika80 picika80 au citit actul de sesizare in lipsa mea DAR au amanat cauza si au emis mandat de aducere pe numele meu,nu au acordat termen pt angajare avocat.....pot sa cer ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)