avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Depunere plangere, cat timp are dispozitie victima ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Depunere plangere, cat timp are dispozitie victima unui accident

cat timp are la dispozitie victima unui accident de circulatie pe trecerea de pietoni sa depuna plangere penala impotriva autorului?
NCP Art. 296 - Termenul de introducere a plângerii prealabile
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei.
(3) În cazul în care făptuitorul este reprezentantul legal al persoanelor prevăzute la alin. (2), termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.
(4) Plângerea prealabilă greşit îndreptată se consideră valabilă, dacă a fost introdusă în termen la organul judiciar necompetent.
(5) Plângerea prealabilă greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

Plangerea penala prealabila trebuie depusa in termen de trei luni de la data savarsirii faptei.



Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii


Art. 196
Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.


(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)-(3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.


(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


RT. 194
Vătămarea corporală

(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
ART. 195
Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte
Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 şi art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.






Multumesc pentru raspusurile anterioare.........Si in cazul in care in termenul de 3 luni de zile nu depune plangere impotriva mea, se considera ca nu are pretentii la mine si nu se constituie parte civila in dosar sa inteleg?(chiar daca ea ulterior a depus un dosar de dauna la RCA)?
Pentru despagubiri se poate adresa instantei civile, oricum, pentru atragerea raspunderii penale, victima trebuie sa aiba peste 90 de zile de ingrijiri medicale, altfel, chiar daca depune plangere, se dispune clasarea.
In cazul in care se adreseaza instantei civile,eu mai pot fi afectat in vre-un fel ?pot primi amenda sau dispunerea retineri permisului de conducere?
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2015
alexandru_cc2, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme CristiHD CristiHD Sunt vinovat intr-un asfel de accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme Circumstante: - am intrat intr-o alta masina fara sa ma asigur - sunt 3 ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie cu victima ranita usor vasile20142014 vasile20142014 Buna ziua, Sunt vinovat de producerea unui accident cu victima, la schimbarea directiei de mers am acrosat un biciclist, acesta venea din sens opus si a fost ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie pasto pasto Buna ziua, din nefericire am comis un accident de circulatie. Am acrosat un barbat care trecea drumul (judetean) pe bicicleta pe trecerea de pietoni. Din ... (vezi toată discuția)