avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repunerea unui fost salariat pe post, in situatia in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repunerea unui fost salariat pe post, in situatia in care postul este desfintat

Buna seara
Am o speta foarte incurcata si tare as vrea sa stiu cum as putea-o solutiona legal pentru a nu mai fi actionati in judecata
Pe scurt societatea X a concediat un angajat in tmip ce acesta era in incapacitate temporara de munca (timp de 365 de zile), societatea a revocat decizia de concediere intrucat salariatul a formulat actiune in instanta, a reangajat salariatul desi postul sau a fost desfiintat ca urmare a fuziunii prin contopire ( s-a adoptat o noua structura organizatorica iar postul salariatului respectiv nu mai apare). prin urmare acesta aparea angajat pe hartie pe postul detinut anterior (inainte de concediere) dar practic postul nu mai e mentionat in organigrama. Dupa o luna de la reangajare salariatul a fost diponibilizat din nou motivat de faptul ca postul sau nu mai exista ca urmare a fuziunii, societatea devenind sucursala.In sfarsit, in momentul cand acesta a primit decizia de concediere, din aceeasi zi a intrat in concediu medical, a contestat din nou adecizia in instanta, iar instanta de fond a anulat decizia si a dispus repunerea acestuia in situatia anterioara....Va rog mult sa imi spuneti ce trebuie sa faca acum angajatorul? Poate sa ii propuna angajarea pe alt post? In prima faza am revocat decizia de concediere emisa motivat de faptul ca aceasta a fost anulata de instanta....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 2 Iulie 2015
1. Prin Decizia nr. 2278 din 29 noiembrie 2012, Curtea de Apel Galati a retinut ca desfiintarea postului nu impiedica reintegrarea salariatului pe postul avut anterior conform hotararii judecatoresti. Cu toate acestea, societatea il poate concedia din nou pe salariat, in urma desfiintarii postului respectiv.

Citeste mai mult pe: [ link extern ]


2. Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, prin incheierea pronuntata in camera de consiliu la data de 28.02.2008, publicata in Culegerea de practica judiciara in materie de conflicte de munca si asigurari sociale 2006-2008, a statuat urmatoarele:

"(?) nici un angajator nu se poate prevala de faptul ca in noua sa structura organizatorica nu mai exista postul pe care trebuie sa se faca reincadrarea in munca, situatie pe care o gasim in cazul tuturor concedierilor pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Invocarea unei asemenea imprejurari ar insemna incalcarea principiului protectiei salariatilor (art. 6 din Codul muncii), dar si paralizarea caracterului executoriu al hotararilor judecatoresti in materia litigiilor de munca (?)".

Reintegrarea pe functia detinuta inaintea concedierii presupune un rezultat al actiunii de reintegrare, anume ca persoana in cauza este repusa in postul detinut anterior concedierii, in lipsa unui astfel de rezultat neputandu-se retine ca angajatorul si-a indeplinit obligatia stabilita prin hotararea judecatoreasca. Reintegrarea pe functia detinuta inaintea concedierii presupune existenta postului in organigrama angajatorului ca o conditie esentiala a reintegrarii.

In concluzie, in speta organul competent potrivit statutului societatii va lua hotararea reinfiintarii postului in baza hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea, precum si orice alta masura necesara pentru reintegrarea efectiva a salariatului.
[ link extern ]
Deci in primul rand angajatorul trebuie sa il repuna in situatia de angajat (de fapt el revine din concediu medical) ca sa demonstreze ca s-a conformat dispozitiilor instantei, apoi reinfiinteaza postul si de abia apoi poate sa il concedieze din nou..... ptr. ca postul sau nu exista. Multumesc foarte mult ptr. toate clarificarile si informatiile oferite, .
Va rog sa imi spuneti daca in speta prezentata am emis decizie de revocare a deciziei de concediere anulata de instanta, dar nu am emis si deciie de reintegrare, am gresit ?
Nu este nicio problema, puteti emite decizia de reintegrare.

In decizia de revocare, ati mentionat si data revenirii la locul de munca?
Nu am mentionat nimic cu privire la data revenirii la munca. Doar am aratat ca se revoca decizia de concediere motivat de faptul ca a fost anulata de instanta prin sentinta nr....
Mentionez faptul ca salariatul a formulat o adresa prin care ne aduce la cunostinta faptul ca incepand de azi 01.072015 si ne comunica sentinta civila prin care a fost anulata decizia de concediere, . se prezinta la locul de munca. In aceasta situatie mai trebuie sa emitem decizia de repunere pe post,? ( teoretic el revine dintr-un concediu medical - Decizia de concediere nu a fost operata in revisal, doar a fost comunicata salariatului, care in ziua in care a primit-o a intrat in concediu)

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Am si eu o intrebare: atunci cand un cetatean are o hotarare definitiva si executorie, reintegrarea se face pe acelas contract individual de munca ... (vezi toată discuția)
Poate fi desfiintat postul unui angajat cat timp acesta este in incapacitate temporara de munca? cristina69 cristina69 Buna ziua. As vrea sa stiu daca este legal ca postul ocupat de o persoana sa fie desfiintat in perioada cat acesta se afla in incapacitate temporara de munca. ... (vezi toată discuția)
Post temporar reinfiintat alinedelea alinedelea Exista in practica instantelor acceptata ca legala expresia [i]Reinfiintarea temporara a unui post numai pentru punerea in executare a hotararii ... (vezi toată discuția)