avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nerespectarea hotararii judecatoresti de reintegrare

Buna ziua. Am si eu o intrebare:
atunci cand un cetatean are o hotarare definitiva si executorie, reintegrarea se face pe acelas contract individual de munca care a incetat prin decizia de concediere emisa de angajator?
Eu am fost angajat pe un contract individual de munca la angajatorul n. Prin decizia angajatorului acest contract de munca a incetat. Am castigat in instanta si am obtinut hotararea definitiva si executorie de reintegrare cu anularea deciziei de incetare emisa de angajator. Cand m-am dus cu pasi vioi la angajator sa ma reintegreze (cu certificatul de grefa, ca hotararea a fost redactata mult mai tarziu) am facut o cerere de reintegrare insa angajatorul m-a 'reintegrat' (sau angajat, ca nici nu stiu cum sa-i zic) facandu-mi alt contract individual de munca datat cu data asa zisei 'reintegrari'. In fericirea mea (caci eram bucuros ca ma reintegram) am semnat acel nou contract fara sa stiu ce ma asteapta. Din razbunare ca am castigat, si acest nou contract individual de munca a fost incetat de catre angajator. Am uitat sa spun ca la rubrica 'obiectul contractului' scrie: reincadrare (?!) conform sentintei civile nr.....Evident ca al doilea contract individual de munca este nul de drept, si l-am atacat in instanta impreuna cu deciziile emise pe acesta, dar pana instanta il va declara nul eu ce trebuie sa fac? Angajatorul a respectat hotararea de reintegrare prin care se dispune repunerea partilor in situatia anterioara concedierii, sau nu a respectat-o? Daca nu a respectat-o, pot spune ca la momentul de fata sunt angajat la angajator prin contractul individual de munca cu care am castigat in instanta? Desi am un contract individual de munca in functiune nu stiu ce sa fac deoarece am facut multe cereri la angajator sa ma primeasca la munca iar acesta nu imi trimite nici-un raspuns dacat unul extrem de halucinant: nu poate sa ma reintegreze intrucat contractul individual de munca a incetat (fara sa-mi zica ce numar) si in continuare ca nu am prezentat nici-o hotarare de reintegrare, prima hotarare facand referire la o alta decizie de concediere, cea initiala, iar angajatorul a respectat acea hotarare reintegrandu-ma (fara sa-mi zica pe ce contract).
Apropo mi-a dat bani de la data concedierii pana la data asa zisei reintegrari (facuta pe cel de-al doilea contract).
Niste dobitoci...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 22 Februarie 2018
1. Potrivit principiului restitutio in integrum , reintegrraea se va face pe acelasi post detinut anterior concedierii ...

2. Reintegrarea nu presupune incheierea unui alt c.i.m. ... se va face o decizie de anulare a deciziiei de concediere , decizie care are la baza hotararea judecatoreasca ..

3. Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă, potrivit art,262 C.mun.
In acest sens, depuneti o plangere penala impotriva angajatorului
cu alte cuvinte angajatorul nu a respectat intocmai hotararea judecatoreasca. asta am vrut sa stiu.
va multumesc pentru raspuns.
Ce scrie in dispozitivul hotararii , adica ce solutie a pronuntat instanta de judecata?
din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine:
intre parti sau stabilit raporturi de munca in baza contractului individual de munca nr.....si actelor aditionale aferente acestuia. La data de......intimata a dispus desfacerea contractului pentru.....
............................................................................................................................................
in temeiul art. 78 din c.m. va dispune anularea deciziei de concediere cu reintegrarea pe functia si postul detinut anterior concedierii

pentru aceste motive si in numele legii HOTARASTE:
admite actiunea......
anuleaza decizia de concediere emisa de intimat.
dispune reintegrarea contestatorului pe functia si postul avut anterior emiterii deciziei de concediere....bla, bla, bla. (drepturile salariale, cheltuieli de judecata)
Acum nu poate fi inacceptabil faptul ca instanta nu a specificat ca repunerea partilor in situatia anterioara se face pe acelas numar de contract intrucat cum ati spus si dumneavoastra, este de la sine inteles
'Reintegrarea nu presupune incheierea unui alt c.i.m. ... se va face o decizie de anulare a deciziiei de concediere , decizie care are la baza hotararea judecatoreasca'.
Este vorba despre efectele principiului restitutio in integrum .. Principiul repunerii in situatia anterioara - restitutio in integrum - adica partile sunt repuse in situatia anterioara emiterii deciziei de concediere.Asadar, instanţa judecatoreasca va dispune reintegrarea salariatului în funcţia avuta anterior concedierii , in baza aceluiasi contract de munca.

Alte discuții în legătură

Reintregrare in munca in urma hotararii judecatoresti ANDA CRETU ANDA CRETU Buna ziua. Am un salariat care nu s-a mai prezentat la serviciu dintr-o anumita data. Nu s-a inceput cercetarea disciplinara decat dupa ...5 luni (din motive ... (vezi toată discuția)
Anulare decizie concediere maria-B maria-B rog sa-mi spuneti daca pentru reincadrare pe post a salariatului, angajatorul trebuie sa emita o decizie prin care sa o anleze pe cea de concediere. Ce se ... (vezi toată discuția)
Reangajare sorinciobanu sorinciobanu hotararea judecatoreasca spune ca reangajarea se face pe postul detinut anterior concedierii(adica in Pitesti),dar la intalnirea cu angajatorul ,acesta vrea sa ... (vezi toată discuția)