Tatăl a luat copilul in vârsta de 1an si 8 luni si a părăsit domiciliul conjugal, in timp ce mama era la cumpăraturi, trimisa de sot. Ulterior mama afla ca tatăl a luat copilul si s-a refugiat la părinți. Când mama a cerut sa vadă copilul tatăl a refuzat. Mama a fost sa vadă copilul in nenumărate rânduri si a fost scoasă afara si agresată verbal si fizic de către tatăl copilului si familia sa. Situația durează de vreo 3 luni. Soțul nu vrea sa divorțeze dar nici pe mama copilului nu vrea sa o mai vadă. Mama ar divorta dar nu are resurse financiare.Ce trebuie sa facă mama ca sa-si recupereze copilul. Menționez ca poliția a fost informata ei spunând ca nu au ce face. Va rog să-mi Spune-ți pasii care trebuie urmati pentru a recupera copilul.
1. Nu aveti nevoie de bani ca sa divortati. Gasiti modele de cerere pe net iar taxa de timbru este 200 lei. Daca nu o puteti plati puteti cere ajutor public judiciar. In sectiunea documente am pus chiar eu un model de cerere de ajutor public judiciar.
2. Trebuie sa faceti alaturi de cererea de divort prin care cereti desfacerea casatoriei, revenirea la numele purtat anterior si o cerere prin care sa solicitati ca domiciliul fetitei sa fie stabilit la d-voastra.
3. Aveti nevoie de doi martori care sa va cunoasca situatia, martori pe care-i veti mentiona in cererea de chemare in judecata.
In paralel cu cererea de divort faceti si una de ordonanta presedintiala in care cereti stabilirea domiciliului minorului la mama si plata pensiei de intretinere.
Duceti-va regulat la locul in care se afla copilul insotita de martori.
Trimiteti-i scrisori recomandate sau mail-uri si/sau scrisori.
Faceti o plangere la sectia de politie.
Faceti o sesizare la directia de protectie a copilului.
Filmati cu telefonul mobil sau inregistrati doar audio cand sunteti agresata si impiedicata sa va vedeti copilul.
A inceput vacanta judecatoreasca. Aceasta combinata cu termenul de regularizare a cererii va va face, daca suntei din Bucuresti, sa primiti termen la ordonanta prin septembrie. Asa ca, grabiti-va!
Scrieti o scrisoare si medicului de familie rugati-l sa va anunte daca tatal vine cu copilul.
Mergeti la vecinii sotului! Povestiti-le situatia. Incercati sa informati/implicati toate cunostintele comune.
Ganditi-va ca de acum incolo trebuie sa actionati in conformitate cu 2 rationamente: sa va vedeti copilul cat mai repede si sa castigati procesele ce urmeaza. Pentru a castiga un proces trebuie sa aveti cat mai multe dovezi (scrisori, mail-uri, sms-uri, inregistrari) si martori.
Din pacate la asta se ajunge dat fiind interpretarea restrictiv-abuziva data de Parchet a Art 379 (fostul 307), Alin 1, Cod Penal, interpretare preluata si de Politie. Nu aveti ce face decat sa intentai divort (actiune principala) si ordonanta presedintiala. In incredintarea copilului va conta sa demonstrati ca detineti o locuinta si ca puteti sa va intretineti atat pe dvoastra cat si pe copil. Puteti obtine anumite drepturi teoretice. Insa punerea lor in practica va insemna alte si alte actiuni in justitie si prin executor judecatoresc. Va trebuie rabdare si..bani.
Parintii au drepturi egale insa unul dintre parinti a decis sa incalce si drepturile copilului si drepturile celuilalt parinte.
Nu trebuie (neaparat) divort (desi nu vad de ce nu ar divorta).
Este nevoie de o hotarare judecatoreasca in ceea ce priveste domiciliul copilului si in ceea ce priveste programul de relatii personale cu copilul. Deci e nevoie de o actiune in fond si de o ordonanta de urgenta.
Vizita minor
amma7878
Fostul sot mi-a deschis in urma cu cateva luni proces pt vizita minor.De ce acum dupa aproape 5 luni ,dupa ce au fost cateva termene,imi mai deschide inca un ... (vezi toată discuția)