avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Angajare persoana Pensionata cu grad de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Angajare persoana Pensionata cu grad de handicap

Buna ziua.
Matusa mea are grad de handicap I - este vb de un handicap locomotor (momentan se deplaseaza foarte greu, in baston, etc. ). In 2 ani de zile se poate pensiona ( va implini 60 de ani, a lucrat timp de 35 de ani ca medic ). Intrebarea mea este urmatoarea: dupa ce se va pensiona o pot angaja la mine la firma cu un program de 2 ore? Este vb de o activitate in care trebuie sa imi sorteze email-uri, sa raspunda la la cereri de oferta, etc.
In ce conditii o pot angaja? Isi pierde dreptul la pensie daca o angajez?As fi recunoscator daca m-ati putea ajuta cu Legislatie si raspunsuri

Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 15 Iulie 2015
Daca se va pensiona de invaliditate de gradul I sau II nu o puteti angaja.

Daca se va pensiona de invaliditate de gradul III o puteti angaja cu c.i.m. cu cel mult 4 ore/zi.

Legea nr.188/2010
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
.....

Art.69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Este posibil sa fi inteles eu gresit gradul de handicap. Ma voi interesa. Oricum..pensionarea se face la termen, nu este ceva anticipat sau din cauza handicapului. Am inteles ca la ea se cumuleaza ceva sporuri si poate sa iasa la pensie la 60-61 de ani.
Precizati:
-De cand are handicapul
-Luna si anul nasterii
1. Daca va beneficia de pensie pentru limita de varsta o puteti angaja cu orice fel de contract individual de munca (CIM) deoarece pensia pentru limita de varsta se poate cumula cu orice alt venit profesional.

2. In acelasi timp poate cumula indemnizatia de handicap cu pensia si cu salariul.

3. Daca acum nu este pensionata medical si are numai indemnizatie de handicap o puteti angaja si acum cu orice fel de CIM.
Are varsta de 58 de ani. Va implini in acest an 59. Si handicapul il are de la varsta de 35 de ani daca nu ma insel. Va multumesc foarte mult pt raspunsuri.
Eventual daca ma puteti ajuta si cu Legislatie ar fi extraordinar. Intentionez sa iau legatura cu un avocat, dar as vrea inainte sa ma documentez. Eu nu am anagajat consilier juridic la firma, iar dl avocat cu care am colaborat s-a retras din activitate.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
ds_stefan, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensionar problema juridica tibanto tibanto Am pensie de invaliditate, sunt pensionar gradul II cu handicap accentuat, pensia de este definitiva ca si certificatul de handicap. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie de gradul 2 și firma silviu_r_30 silviu_r_30 Buna seara.Daca sunt pensionat gradul 2 mai pot detine firma si sa am dreptul la CAS? Adica treb. sa platesc eu din mana sau mi se opreste din pensie?Multumesc (vezi toată discuția)
Pfa ºi pensie de invaliditate gradul ii MARIASER MARIASER Am PFA si m-am pensionat pe caz de boala.gr.II. C:(a sa fiu in legalitate trebuie sa-l inchid sau pot sa-mi angajez sotia sa se ocupe de el? (vezi toată discuția)