avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ajutor de deces

In cazul in care o firma este in procedura de insolventa este obligata sa plateasca ajutorul de deces ,sau poate fi platit si de Casa de Asigurari?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:10, 8 Iulie 2015
Cine plateste ajutorul de deces

Ajutorul se plateste, in termen de 24 de ore de la solicitare, unei singure persoane, dupa ce aceasta face dovada suportarii cheltuielilor de deces.

Plata se face de catre:

1. angajator, in cazul decesului urmatorilor asigurati (sau al unui membru de familie al acestora):
- persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- functionarii publici;
- cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil;
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti;
- cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat;

2. institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului (sau al unui membru de familie al acestuia);

3. casa teritoriala de pensii, in cazul decesului pensionarilor ori al asiguratilor (sau al unui membru de familie al acestora) care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de patru ori castigul salarial mediu brut si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
- membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.

"In situatia persoanelor asigurate in sistemul public de pensii pe baza contractului de asigurare sociala incheiat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi (Legea 263/2010 - n.a.), ajutorul de deces se achita de casa teritoriala de pensii la care se afla in evidenta", este precizat pe site-ul CNPP.
"In situatia persoanelor asigurate in sistemul public de pensii pe baza contractului de asigurare sociala incheiat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi (Legea 263/2010 - n.a.), ajutorul de deces se achita de casa teritoriala de pensii la care se afla in evidenta", este precizat pe site-ul CNPP. " - Angajatul mai avea 6 luni pana la pensie , daci avea contract anterior prezentei legi . Se poate prezenta la Casa de Pensii pentru acordarea ajutorului. Va rog specificati-mi unde anume sa caut pe pagina CNPP ! Multumesc mult pentru raspuns.
1. Daca dovediti la Casa de Pensii ca unitatea este in insolventa s-ar putea sa va plateasca acolo ajutorul de deces.

2. Ar fi bine sa intrebati direct la Casa de Pensii (prin telefon sau e-mail).
De la Casa de Pensii mi-au spus ca angajatorul trebuie sa plateasca , dar acesta este momentan in incapacitate de plata. Ce inseamna "contract de asigurare sociala incheiat anterior intrarii in viguare a legii 263/2010" ? Inseamna contract individual sau prin angajator ? V-am scris ca mai avea 6 luni pana la pensie.
Anterior legii nr.263/2010, inseamna ca s-a incheiat in baza Legii nr.19/2000.

Alte discuții în legătură

Pot cere ajutor de inmormantare / deces daca decedatul nu avea pensie si a trecut un an de la deces? Morokei Morokei Buna, Dupa cum spune si titlul, ma intereseaza daca se poate cere ajutor de inmormantare / deces daca decedatul nu avea pensie si a trecut mai mult de un an ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces fluffy83 fluffy83 Buna ziua. As vrea sa stiu daca un angajat al Politiei locale are dreptul la ajutor de deces in cazul decesului unuia din parinti si in ce suma (vezi toată discuția)
Vechimea pentru pensie irinusca irinusca buna seara, am un contract de doua ore,nu pot plati diferenta sa pot avea norma intreaga la vechimea pentru pensie,? multumesc: (vezi toată discuția)