avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Depunere plangere impotriva unui politist- competenta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Depunere plangere impotriva unui politist- competenta parchet?

Care este parchetul competent la care trebuie depusă o plangere penala impotriva unui organ de cercetare penala (politist) ?

Este de competenta Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanța?
Cel mai recent răspuns: Cucuredu , utilizator 07:59, 25 Iunie 2018
Autoritatea competenta depinde de natura faptei si de calitatea politistului

Potrivit art. 64 din Legea 360/2002 privind Statutul politistului, urmarirea penala a politistilor se efectueaza de catre procuror sau de catre ofiteri de politie anume desemnati prin ordin al ministrului de interne, sub supravegherea procurorului
De la 1 ianuarie 2004, de cand opereaza disp Legii nr. 281/2003 privind modificarea si completarea Codului de procedura penala si a unor legi speciale, a fost abrogat art. 64 din Legea 360/2002 privind Statutul politistului, care reglementa competenta dupa calitatea persoanei, a instantelor, in cazul infractiunilor savarsite de ofiterii de politie.
Dispozitiile art. 4 punctul 1. din Legea 281/2003 prevad modificarea art. 27 din Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, in acest text de lege fiind reglementata numai competenta dupa calitatea persoanei, a instantelor, in cazul infractiunilor savarsite de ofiterii de politie judiciara.
Urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de procuror in cazul infractiunilor savarsite de politistii care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare, iar infractiunile savarsite de acestia se judeca in prima instanta de catre:
a) tribunal, in cazul politistilor prevazuti in art. 14 alin. (2) pct. II din Legea 360/2002 privind Statutul politistului;
b) curtea de apel, in cazul politistilor prevazuti in art. 14 alin. (2) pct. I lit. e) - j) din Legea 360/2002;
c) Curtea Suprema de Justitie, in cazul politistilor prevazuti in art. 14 alin. (2) pct. I lit. a) - d) din Legea 360/2002
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns.
Am fost la parchet (nu conteaza care parchet), si procurorul de serviciu mi-a zis ca cercetarile fata de politisti este de competenta parchetului de pe langa Judecatorie,

Am scris aceasta pentru ca poate va fi de folos cuiva acest raspuns. Cica ca a aparut o noua lege care precizeaza ca pe politisti ii cerceteaza procurorii de la P.Judecatorie.
Mie mi a fost de foloa informatia Multam fain

danaa1 a scris:

Multumesc pentru raspuns.
Am fost la parchet (nu conteaza care parchet), si procurorul de serviciu mi-a zis ca cercetarile fata de politisti este de competenta parchetului de pe langa Judecatorie,

Am scris aceasta pentru ca poate va fi de folos cuiva acest raspuns. Cica ca a aparut o noua lege care precizeaza ca pe politisti ii cerceteaza procurorii de la P.Judecatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

parchetul competent misu11 misu11 Bună! Care este parchetul competent la care trebuie depusă o plangere penală împotriva unui organ de cercetare penală (comisar ,subcomisar de poliție si ... (vezi toată discuția)
Ce parchet e competent ? nimar nimar Buna seara, Se doreste depunerea unei Plangeri Penale impotriva unui Inspector de Politie. Va rog sa ma ajuta cu un raspuns legal in sensul urmator : Care ... (vezi toată discuția)
Politist judiciar? emiliana emiliana Poate un agent simplu de la un post comunal de politie sa efectueze cercetari penale pentru infractiuni ca: violare domiciliu, distrugere, furt, tulburare de ... (vezi toată discuția)