avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... o societate a bagat un cec in cip?????
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

o societate a bagat un cec in cip?????

sc.xx a bagat un cec emis de societatea noastra in cip,desi noi aveam dsponibil in cont la data scadentei.
pentru a anula inscrierea in cip cererea o fac impotriva bancii care a bagat cecul sau impotriva societatii care l-a bagat mai devreme?
eu consider ca vinovata este societatea si nu banca
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 15:13, 9 Iulie 2009
Avand in vedere legea cecului, cambiei si biletului la ordine, va pot spune ca in privinta CEC-ului, d-voastra sunteti vinovata intrucat trebuie sa aveti in cont tot timpul disponibil pentru decontarea respectivului CEC, acesta putand fie introdus in banca spre decontare oricand de la data emiterii.
Societatea a bagat CEC-ul la plata. Banca v-a bagat in CIP pentru ca este obligata sa faca asta. Contestatia o faceti impotriva bancii.
Art. 29. - Cecul este platibil la vedere. Orice stipulatiune contrara se socoteste nescrisa.Legea 59/1934
Drept urmare Banca purcede la decontarea cecului in momentul in care beneficiarul se prezinta cu el la decontare.
Banca are obligatia sa verifice daca cecul este completat corect nu are obligatia de a intra in fondul relatiei contractuale dintre parti, privitor la data scadentei.
Acest aspect se poate reglementa in cadrul unui proces prin care tragatorul, respectiv emitentul cecului, sa-l actioneze in instanta pe beneficiar, daca considera ca acesta a actionat cu rea credinta prezentand cecul la plata inainte de scadenta.
Daca obtine o hotarare favorabila va putea solicita radierea din CIP a inscrierii in baza acesteia.
Parerea mea.
care scadenta? Tocmai ati citat un articol ... care precizeaza clar ca nu exista data scadentei ci ca se plateste la vedere.
Eu ma referea la scadenta obligatiei de plata, moment in care beneficiarul este indreptatit a introduce cecul spre decontare.

Alte discuții în legătură

Cec fara acoperire cristian p cristian p As dori daca se poate sa ma informeze cineva care sunt pasii de urmat in cazul unui cec fara acoperire din partea unei societati comerciale cu raspundere ... (vezi toată discuția)
Diferenta si asemanarea intre o fila cec si un bilet la ordin elena cailean elena cailean buna ziua. intrebarea mea este: ce asemanari si deosebiri sunt intre emiterea catre furnizori de file de cec, si cea de bilete la ordin. eu platesc ... (vezi toată discuția)
Anulare decizie inregistrare in c.i.p. nebunica nebunica Va cer sprijinul in urmatorul incident : - am emis un CEC catre un furnizor - in momentul in care conturile bancare mi-au fost blocate l-am averizat ( e ... (vezi toată discuția)