avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele asociatiei de proprietari

Va rog sa ma lamuriti pentru ca practica nu este peste tot la fel ?Cind au loc alegeri la asociatie pentru un nou presedinte,acesta trebuie ales dintre membri comitetului,care comitet trebuie reales sau macar reconfirmat ,sau se pot face alegeri doar pentru presedinte,pentru ca in lege se specifica faptul ca presedintele este cel care a obtinut cel mai mare nr. de voturi din rindul comitetului executiv,deci prima data ar trebui ales comitetul cred ,pentru ca in lege se specifica si faptul ca la cei alesi se specifica durata mandatelor lor?Cind dupa alegerea noului presedinte acesta are putere de a aviza documente prin semnatura si stampila,dupa incheierea unui p-verbal de predare-primire a stampilei ,conturilor si documentelor asociatiei,intre el si vechiul presedinte sau cind ?Va multumesc foarte mult ...si anticipat !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:19, 2 Octombrie 2015
1-Sunt aspecte distincte durata mandatelor presedintelui de asociatie si a membrilor comitetului executiv
2-Conform disp in vigoare
L nr 230/2007 Art. 21. - (1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
(3) Preşedintele asociaţiei de proprietari este fie candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin voinţa sa şi a majorităţii proprietarilor din cadrul adunării generale. Preşedintele, în situaţii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepreşedinte căruia îi poate delega atribuţiile sale.

3-Presedintele de asociatie ales prin votul majoritatii participantilor la adunarea generala,intra in functie si isi poate exercita atributiile ,imediat dupa alegerea sa
Dupa numirea in functie,urmeaza sa se desfasoare procedura de predare primire documente,stampila de la vechea la noua conducere ,ocazie cu care noul presedinte urmeaza sa semneze si sa preia faptic stampila+documentatia asociatiei de proprietari
Nu exista legal prevazut termen predare primire documente/stampila asociatia de proprietari
In asociatiile de proprietari cu reprezentanti civilizati,responsabili,predarea documentelor se realizeaza intr-un termen de comun acord stabilit intre vechea si noua conducere
Sunt cazuri in care vechiul detinator al documentelor asociatiei refuza sa accepte realitatea,
sa ignore hotararea adunarii generale si pentru predarea documentelor se poate ajunge inclusiv sa se apeleze la instanta de judecata
Pai asta este problema:a fost la sedinta,a semnat pentru alegerea noului presedinte pe o lista de vot(?!) dar nu a avizat p-verbal de sedinta prin stampilare si semnatura,si nici comitetul executiv sau cenzorul.dupa 100 de zile a decedat.Nu era normal sa se fi incheiat p-verbal de predare primire ?
si nu mi-ati raspuns daca se alege tot comitetul sa unumai presedintele ?
In situatia prezentat de dumneavoastra nu este cazul sa ne intoarcem la prevederile legale de infiintare a asociatiei asa cum eronat a postat @ynocentta.
Asociatia dumneavoastra a functionat cu un presedinte, comitet.. iar la o adunare generala ati hotarat alegerea altui presedinte.
Iata ce prevede legea 230/2007 cu privire aceasta:
Art. 27. - Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
a) alege şi revocă din funcţie preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociaţiei de proprietari;

Asadar adunarea generala poate schimba numai presedintele sau numai membrii (unii membri) sau numai cenzorii (unii cenzori) la fel de bine cum poate sai schimbe pe toti, sa-i aleaga sau realeaga s.a.m.d. Nimeni nu interzice adunarii generale sa schimbe totul, sa schimbe partial ori sa nu schimbe nimic si sa realeaga aceeasi echipa.
Iar HG 1588/2007 precizeaza ca:
Art. 18. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari este fie candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin voinţa sa şi a majorităţii proprietarilor în cadrul adunării generale.

Adica in adunarea generala se alege presedintele oricum, direct pe functia de presedinte (devenind totodata si membru in comitet) sau adunarea alege toti membrii comitetului si din acestai unul va fi ales tot atunci presedinte. Iar acesta poate fi ales presedinte, cu acordul sau, daca a intrunit cel mai mare numar de voturi fata de ceilalti membri ai comitetului. Dar trebiie sa vrea. Iar daca nu vrea, nu poate, are motivele lui... se propune si se alege ca presedinte alt membru al comitetului dintre cei alesi ori realesi.

Este firesc ca la fiecare adunare generala cand se fac alegeri sa se puna la vot si sa se aleaga sau realeaga, dupa caz, atat presedintele cat si membrii comitetului si membrii comisiei de cenzori. Acestia au un nou mandat stabilit de adunarea generala (1-2-3.. ani) si vor forma o echipa. Nu are sens sa alegem acum un membru in comitet sau un presedinte nou, sa-i dam un mandat de 3 ani iar iar peste un an sa facem iar alegeri pentru ca unui membru al comitetului sau unui membru al comisiei de cezori o sai expire cei 3 ani fiindca a fost ales cu doi ani in urma. Adica nu ne jucam de-a mandatele. Si-n Parlament sunt alesi unii noi dar sunt si realesi o parte din cei vechi dar toti primesc acelasi mandat de 4 ani.
Di. Adriantot are dreptate insa, la un moment dat unul dinte membrii com. executuiv (poate fi si presedintele) poate sa paraseasca "formatia", voit sau nevoit, poate pleca din tara, poate deceda - in fine, dispare.
Ce facem? Se stie ca com. ex. trebuie sa fie format dintr-un nr. impar de membri. Pleaca unul, atunci aceasta conditie nu mai este indeplinita...
Daca suntem scrupulosi, trebuie convocata AG extraordinara si completam com. ex. cu un nou membru; daca cel disparut este si presedinte, atunci in AG convocata se alege ori un nou membru si dintre cei alesi se alege un nou presedinte sau se poate alege un membru al as. prop., direct pe functia de presedinte.

Daca insa nu suntem prea scrupulosi, com. executiv isi poate desfasura activitatea in continuare, urmand ca la urmatoarea AG sa se faca noi alegeri sau poate numai completarea nr. de membri asa cum am scris mai sus.
Cu mandatele este alta poveste si trebuie judecata cam asa - noul ales este mandatat pe aceeasi perioada ca si ceilalti membri ai com. ex. si atunci cand termenul se sfarseste (pentru toti), se hotaraste in AG o alta perioada de mandat.

Daca numai acestea au fost problemele la voi in asociatie, inseamna ca treaba merge bine - ideea este ca, intr-adevar in aceasta directie trebuie respectata si legea.

Succes!

Alte discuții în legătură

Alegerea membrilor comitetului executiv Costica33 Costica33 Acum o luna de zile am fost ales in comitetul de bloc impreuna cu un cenzor, s-a semnat proces verbal la AG. Acum cateva zile presedintele a convocat adunare ... (vezi toată discuția)
convocare ad.generala tomasso tomasso Presedintele asociatiei a demisionat si niciunul dintre membri com. ex. nu a dorit preluarea functiei de vicepresedinte deci stampila nu a fost predata.In ... (vezi toată discuția)
Modificare numar membri comitet executiv emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari. Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in ... (vezi toată discuția)