avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Acte necesare cumpararii unui teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Acte necesare cumpararii unui teren

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un teren pentru a construi o casa si am o vaga idee ref la ce acte sa-i solicit vanzatorului:

1. cartea funciara?
2. certificat de urbanism de constructii / in vederea vanzarii?
3. Cadastru si intabularea?
4. PUZ?

M-ati putea ajuta va rog cu o lista a acestor acte? de ex, am intrebat vanzatorul daca are PUZ si mi-a zis ca are primaria... desi altcineva imi spune ca-n primul rand trebuie sa cer PUZ-ul vanzatorului.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: FLORIN FLOREA , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 08:01, 24 Iulie 2015
Pe langa actele respective trebuie sa-i solicitati si un extras de carte funciara(ptr.informare), ptr.a verifica ca imobilul sa nu fie grevat de sarcini.
Luati de la vanzator o copie a ctelor de proprietate si mergeti cu aceasta la un notar. Notarul pote face rapid o verificare si va spune ce inscrisuri trebuie sa aduca vanzatorul si ce inscrisuri se scot acum proaspat de la cadastru, primarie...
Dar PUZ-ul in ce consta mai exact? E un document pe care trebuie sa-l aiba vanzatorul, sau e un plan existent la nivelul localitatii care poate fi verificat la primarie?
Ca ma tot preseaza cineva ca obligatoriu trebuie sa-i cer vanzatorului PUZ-ul si vanzatorul imi zice ca se rezolva la primarie....astia la primarie imi spun ca nu-i trebuie vanzatorului PUZ-ul ci cel mult un certificat de urbanism.
Tineti cont de sfatul dat mai sus si contactati un notar caci in final banuiesc ca tranzactia doriti sa o finalizati la un notar. Faceti-l sa-si merite banii.
Asta da, bineinteles, acum insa sunt la stadiul la care incerc o data sa fac un triaj de genul: daca terenul/proprietarul n-are PUZ, nici nu-mi bat capul si apoi daca totul pare ok, sa vedem ce acte are sau ce acte sa-i cer proprietarului, eventual actualizate.

De exemplu sunt in discutii cu un proprietar care nu are nici macar certificat de urbanism, nu are parcelarea facuta, etc... sa stiu macar ce sa cer/intreb, pana la notar mai avem ceva drum.

Dupa cateva telefoane si din ce mi-ati raspuns dumneavoatra, am aflat asa:
1. Certificat de urbanism care include CUT si POT - dar de care CU mai exact, c-am inteles c-ar fi de vreo 3 feluri? De informare, de instrainare, de constructii....
2. Cadastru + intabularea (intabularea se va scoate direct pe numele meu)
3. Extrasul de carte funciara
4. Certificat fiscal - e acelasi lucru cu 3?
5. De verificat PUZ la primarie mai are rost, din moment ce 1 ne va clarifica?

Alte discuții în legătură

Discrepanta categorie teren carte funciara-urbanistica primarie stefanprisacariu stefanprisacariu Buna seara, Sunt interesat sa cumpar un teren. Proprietarul are intabulare si pe extrasul de carte funciara din 2015, apare ca este intravilan, categoria ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren ingridvanta ingridvanta Buna ziua, Am si eu o intrebare. As dori sa cumpar un teren (suntem 3 familii) si as dori sa stiu exact ce acte ale terenului sa imi arate si sa le aiba ... (vezi toată discuția)
Buna ce riscuri am daca vreau sa cumpar o casa care nu e intabulata marc75 marc75 buna ce riscuri am daca vreau sa cumpar o casa nou care nu e intabulata,daca ma duc la cartile funciare au sa mi deie informatii depre aceasta casa la care ... (vezi toată discuția)