avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Caracterul neconstitutional al duratei arestului la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Caracterul neconstitutional al duratei arestului la domiciliu

De la ce data au devenit neconstitutionale prevederile privitoare la masura/durata arestului la domiciliu? Nu de alta, dar daca ai de sustinut un examen, fie el de admitere in Barou sau la INM, trebuie sa tii cont doar de modificarile legislative intrate in vigoare pana la 1 iunie, nu-i asa?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:43, 31 Iulie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Vedeti ce opinie au ei.

In opinia mea, un text de lege declarat neconstitutional nu isi mai produce efecte din data constatarii neconstitutionalitatii acestuia.

Altii par sa considere ca dupa ce se publica decizia in Monitorul Oficial, dar este gresit dupa parerea mea.

În M. Of. nr. 473 din 30 iunie 2015, s-a publicat O.U.G. nr. 24/2015 pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Respectiva ordonanță de urgență a fost adoptată având în vedere:
– faptul că în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 419 din 12 iunie 2015 a fost publicată D.C.C. nr. 361/2015 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 218-222 și art. 241 alin. (11) lit. a) din Codul de procedură penală, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 222 din Codul de procedură penală;

@ av.Lascoschi:
Dispozitiile Constitutiei sunt clare, alte opinii nu isi au rostul.

ART. 147-CONSTITUTIA ROMANIEI
Deciziile Curţii Constituţionale
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
(2) În cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
(3) În cazul în care constituţionalitatea tratatului sau acordului internaţional a fost constatată potrivit articolului 146 litera b), acesta nu poate face obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate. Tratatul sau acordul internaţional constatat ca fiind neconstituţional nu poate fi ratificat.
(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Sa lasam teoria si sa vedem practica judiciara.

Cunoasteti un caz concret in care o instanta a aplicat o prevedere legala declarata neconstitutionala pana la momentul publicarii ei in Monitorul Oficial?

Instantele evita sa judece din considerente lesne de inteles sau pur si simplu pot argumenta ca este neconstitutional acel text de lege si nu poate fi luat in seama...
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pai spuneti-mi dvs daca ati vazut altfel, personal am vazut la instante ca de la momentul publicarii se respecta.

Alte discuții în legătură

Insulta și calomnia - revalidate de ccr Patrick_ Patrick_ Iata comunicatul CCR din 29.04.2013, care anunta ultima isprava a „judecatorilor” CCR: [i]„[b]COMUNICAT – 29.04.2013[/b]... II. In ... (vezi toată discuția)
Decizia ccr nr 361 din 7.06.2015 - arestul la domiciliu neconstitutional, practica instantelor MariusPlanet MariusPlanet Conform DECIZIA Nr.361 din 7 mai 2015 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 218— 222 și art. 241 alin.(11) lit.a) din ... (vezi toată discuția)