avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical dupa somaj (sarcina 7 luni)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical dupa somaj (sarcina 7 luni)

Buna ziua,am si eu o intrebare,am depus azi concediul medical dupa somaj,dar nu mi-au zis cand vine,decat ca vine tot prin posta! Intrebarea mea este: vine luna asta sau viitoare? Si cati bani ar fi daca eu am fost cu contract de 6 ore,salar de 725 lei pe cartea de munca? Va multumesc!
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul media veniturilor brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate.

2. In aceste venituri intra veniturile din salarii (pana ati intrat in somaj) si apoi indemnizatia de somaj.

3. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2415 x 35% = 845 lei
845 x 10,5% = 89 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 89 lei.
Acesti 89 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 89 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 89 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.

Conform art. 42 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica Agentia de Somaj calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


4. Plata indemnizatiei se face in luna urmatoare aceleia in care ati depus certificatul medical la Agentia de Somaj, in acelasi timp cu plata indemnizatiei de somaj pentru toti somerii.

inseamna ca eu luna asta nu iau nici somaj ,nici concediul...ca mi s-a intrerupt si somajul in momentul in care am depus concediul medical :(
Cu ce data incepe concediul de maternitate?
cu data de 3 august 2015.
1. In septembrie veti primi indemnizatie de somaj pentru perioada 1-2 august si indemnizatie pentru concediu de maternitate pentru perioada 3-31 august.

2. In august veti primi indemnizatie de somaj pe luna iulie corespunzator zilelor de somaj din luna iulie.

Alte discuții în legătură

Cuantum concediu medical Morozan Maria Morozan Maria Buna ziua, in data de 06.04.2015 am nascut si am intrat in cele 126 zile de concediu. Am avut salariul brut pe cartea 2000 lei . Csuma trebuia sa incasez ca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/postnatal ioanaina ioanaina Buna ziua, 2 intrebari, va rog,: 1. sunt insarcinata in 6 luni, in luna decembrie urmeaza sa nasc, salariul brut este 3200 lei, primesc si bonuri de masa, as ... (vezi toată discuția)
Calcul remuneratie concediu de maternitate Cristina2724 Cristina2724 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza banutii pt.concediu de maternitate (stiu ca e un procent de 85% din ultimele 6 luni); mentionez ca ultimele 2 ... (vezi toată discuția)