avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mentinere angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mentinere angajat

Buna ziua! Spuneti-mi si mie daca o firma angajeaza un absolvent pentru a beneficia de subventie de la stat cat timp trebuie mentinut in functie acel angajat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 15 Ianuarie 2015
Legea nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
Art. 80

(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar, superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.


Art. 83
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art.80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii.

(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a
Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr.53/2003 , republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)
Angajare dupa studii indemnizatie angajator nae2012 nae2012 Buna seara. Am si eu o intrebare am inteles ca daca te angajezi dupa ce ai terminat studiile angajatorul primeste o anumita suma de bani...dar angajatul ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajator pentru angajarea cu contract munca loredana-elena90 loredana-elena90 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Momentan sunt studenta la master, anul I, zi (absolventa studii de licenta in 2013). In acest moment am contract de munca pe ... (vezi toată discuția)