avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Refuzul autoritatilor de a furniza informatii de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Refuzul autoritatilor de a furniza informatii de interes public

Buna ziua.

Recent am avut de-a face cu urmatoarea situatie:

Trei institutii publice, "A", "B" si "C" au depus mai multe documente la o alta institutie publica "D". Documentele respective contin informatii de interes public, prin urmare pot fi cerute copii dupa acestea, in baza legii 544/2001. Pe baza informatiilor din aceste documente, institutia "D" a emis un alt act, tot de interes public.

Din diverse cauze, obtinerea documentelor, separat, de la institutiile emitente ("A", "B" si "C") este aproape imposibila. Motiv pentru care am facut o cerere la institutia publica "D", in baza legii 544/2001, ca sa primesc toate documentele mentionate, pentru ca acestea se afla deja in posesia lor si sint de interes public. Institutia "D", insa, a refuzat si mi s-a spus ca trebuie sa cer documentele de la institutiile emitente, fara nicio alta explicatie. I-am intrebat daca refuzul lor are o baza legala, daca imi pot da un articol de lege care le interzice sa faca publice documente emise de alte institutii, dar nu au putut sa ofere niciun argument de natura juridica.

Asadar, intrebarea ar fi: exista o baza legala (text de lege, concret) care sa impiedice o institutie sa faca publice niste documente emise de o alta institutie, desi documentele se afla in posesia ambelor institutii?

Dupa cum am spus, toate institutiile implicate sint institutii publice, iar toate documentele sint de interes public.

Multumesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2015
Catalin981, utilizator
Cel mai recent răspuns: ovi47 , utilizator 19:25, 14 August 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Puteti solicita direct acelor institutii, comunicarea acelor informatii.

Intrucat acestea sunt intitutiile care au emis acele documente , din aceasta cauza institutia D nu vui le pune la dispozitie - probabil ca nu doreste sa-si asume vreo raspundere pentru cece ce au emis altii.
1. Institutiile/autoritatile publice sunt obligate sa furnizeze orice informatie "care priveste activitatile sau rezulta din activitatile" lor;
2. Refuzul se motiveaza in scris;
3. Daca nu sunteti multumit trebuie sa urmati urmatorii pasi:
3.1. Reclamatie la conducatorul unitatii;
3.2. Daca tot sunteti nemultumit de modul de rezolvare a reclamatiei aveti posibilitatea depunerii unei plangeri la Tribunalul de pe raza de competenta a unitatii publice. Actiunea este scutita de taxa de timbru!
javascript:void(0);
Totusi ar trebui sa imi furnizati, daca se poate, mai multe detalii despre tipul de informatii solicitate, deoarece nu toate informatiile gestionate de institutiile publice sunt de interes public!
Multumesc. Am citit legea si normele de aplicare, dar nu am gasit nimic concret, care sa le interzica sa imi dea copii dupa documentele respective. Documentele sint in posesia si mi le-ar fi putut trimite in mai putin de o zi, prin e-mail.

Am facut o reclamatie administrativa tip, dar am primit un raspuns sec, culmea, tot din partea persoanelor impotriva carora formulasem reclamatia administrativa. Probabil s-au anchetat ei pe ei insisi si au ajuns la concluzia ca au dreptate. Nici vorba sa imi trimita un raspuns tip, la reclamatia administrativa. Mi-au dat doar un e-mail de citeva fraze, in care isi mentin pozitia de a nu-mi trimite copii dupa documente.

Imi mai ramine doar optiunea actiunii in instanta, dar e destul de complicat, pentru ca nu am nici cea mai vaga idee cum trebuie sa procedez. Probabil voi incerca sa fac ceva prin avocatul poporului.
Puteti depune o sesizare la Biroul teritorial al Avocatului Poporului.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie - lege nr. 544 din 12 octombrie 2001 didi67 didi67 Langa blocul nostru se construieste ceva mare si foarte aproape de geamurile noastre.. Accesand site-ul primariei la rubrica "Documente Publice" am gasit ... (vezi toată discuția)
Raspuns la reclamatie dumitruufo dumitruufo Cum pot sa actionez daca o institutie (ARR) nu-mi raspunde la o reclamatie in termenul legal? (vezi toată discuția)
Intrebare legata de lipsa unui raspuns la o reclamatie in termenul legal dunamis1978 dunamis1978 Buna ziua. Am facut o reclamatie la o institutie publica care solutioneaza neintelegeri intre furnizori de servicii si clienti si au trecut 53 de zile de la ... (vezi toată discuția)