avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sanatate pentru veniturile din chirii obtinute de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sanatate pentru veniturile din chirii obtinute de persoane fizice in 2016

Inchiriez o hala la o societata comerciala si vreau sa stiu ce impozite sunt obligat sa platesc.
Am inteles corect ca trebuie sa achit 16% din venitul NET (venit brut - 40% - CASS 5,5%), iar BAZA DE CALCUL A CASS 5,5% este PLAFONATA la maxim 5 salarii medii brute chiar si pt anul 2016 PENTRU VENITURILE DIN CHIRII?
Practic se plateste 9,6% (16% x 60%) impozit din venitul brut + maxim 700 lei/luna CASS (5,5% calculat din MAXIM 5 salarii medii brute)

Iata si articolul:

Conform Art. 173 din NOUL COD FISCAL avem:
Art. 173. - (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, diferenţa pozitivă dintre venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz,
raportată la numărul de luni din anul fiscal prevăzut în contractul încheiat
între părți, şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul
salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru
care se stabilește contribuția.

Alte discuții în legătură

Cass chirii rex8905 rex8905 Se plătește CASS la veniturile din chirii daca sunt salariat sau pensionar? Daca da ,cat? Multumesc, (vezi toată discuția)
Impozit pe chirii - cedarea folosintei bunurilor vasilemb vasilemb Sa presupunem ca detin ca persoana fizica si inchiriez mai multe proprietati. Conform noului cod fiscal avem: Art. 83 (2) Daca am mai mult de 5 contracte ... (vezi toată discuția)
Inchirierea unui spatiu jean59 jean59 Daca doresc ca persoana fizica sa inchiriez un spatiu care este impozitul pe care trebuie sa-l platesc ( cat la suta se ia impozit ) si daca se mai plateste ... (vezi toată discuția)