avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inregistrare camera video bloc - pentru altceva decat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inregistrare camera video bloc - pentru altceva decat siguranta locatarilor

In blocul in care locuiesc au fost montate camere de supraveghere. Scopul lor, cand a fost facuta propunerea de cumprare/instalare etc, era pentru siguranta blocului. Sotul meu zilele trecute a pus in cutiuta administratorului o hartie, prin care isi exprima parerea legata de trecerea tuturor functilor detinute in trecut de membrii comisiei de cenzori, in care mentioneaza ca nu i se pare normal asa ceva si ca nu considera necesara aceasta " etalare". Biletul a fost pun anonim. Cei din asociatie, au facut o copie la bilet prin care ii raspundeau, si il obligau sa isi ceara scuze. Azi am mers la sedinta de bloc unde am fost literar "atacata" de ei, si bombardata de intrebari de genul: nu ne e rusine? cum ne permitem? etc De unde au stiu dansi ca a fost sotul meu? - pentru ca au cautat pe inregistrarile video sa vada cine a pus acel biletel.
Intrebarea mea este: au dreptul sa prelucreze si sa caute imaginile noastre in acest scop decat cele in scopul sigurantei condominiului?
Ne-au si amenintat (foarte subtil) ca daca nu ne cerem scuze vor merge mai departe cu acst caz.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:42, 10 Septembrie 2015
Acum, ce sa zic: era mai bine o asumare a acelei opinii.
Pe de alta parte, vecinii trebuie sa fie mai atenti cu amenintarile.
In principiu, toate problemele din cadul asociatiei de proprietari tebuiesc abordate cu responsabilitate,cu profesionalism,intelepciune si cu toleranta
Responsabilitatea implica asumarea opiniilor sau in cazul dv a sesizarii adresate asociatiei de proprietari
In cazul dvs conteaza mult continutul acelei
hartie, prin care isi exprima parerea legata de trecerea tuturor functilor detinute in trecut de membrii comisiei de cenzori,
,hartie care initial a deranjat reprezentantii asociatiei de proprietari de vreme ce acestia au decis parcurgerea datelor stocate de sistemul de supraveghere,identificarea persoanei care a adresat hartia si ulterior convocarea sedintei de bloc
Utilizarea tehnicilor pentru captarea, manipularea, inregistrarea, stocarea si comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, in conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispozitiile Conventiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei
Potrivit Deciziei ANSPDCP nr.52/2012,
“colectarea, înregistrarea, stocarea, utilizarea, transmiterea, dezvăluirea sau orice alte operațiuni de prelucrare a imaginilor prin mijloace de supraveghere video, care permit identificarea directă sau indirectă a persoanelor fizice, reprezintă operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal ce intră sub incidența prevederilor Legii nr. 677/2001“.

Potrivit Legii nr. 677/2001,
are calitatea de operator de date orice persoană fizică sau juridică care stabileşte scopul şi mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal sau este astfel desemnat în baza unei prevederi legale.

Asociatiile de proprietari, in cazul in care decid instalarea sistemului de supraveghere video in condominiile pe care le reprezinta devin operatori de date personale si trebuie sa respecte toate obligatiile legal prevazute
Obligatiile si responsabilitatile ce revin persoanelor imputernicite se stabilesc in baza unui contract scris,conform art. 20 alin. (5) din Legea nr. 677/2001.
Anterior de a pune in aplicare decizia de instalare și punere in functiune a sistemului de
supraveghere video, asociatiile de proprietari au obligatia de a notifica prelucrarea datelor la ANSPDCP;
Prelucrarea datelor stocate de sistemul de supraveghere si in alte scopuri decat cel de
supraveghere a persoanelor care intra si locuiesc in condominiu ,monitorizarea permanenta a comportamentului tertilor care pot intra in condominiu,poate fi considerata incompatibila cu scopul initial sau chiar o prelucrare cu rea-credinta si ca atare, o astfel de prelucrare poate fi considerata ilegala.
Nerespectarea acestor obligatii poate atrage sanctionarea contravenționala a persoanelor responsabile pentru datele stocate si prelucrarea nelegala a acestora
Regula instituita de art. 5 Legea nr. 677/2001
prelucrarea datelor cu caracter personal ale persoanei vizate poate fi efectuată de către un operator numai cu consimţământul persoanei în cauză, dat în mod expres şi neechivoc .

Legea nr 677/2001 stabileste in mod expres si anumite situatii de exceptie de la obligativitatea obtinerii consimtamantului in cazul prelucrarii datelor personale si al dezvaluirii lor prin transmitere, diseminare sau in orice alt mod.
Printre cazurile de exceptie de la obligativitatea obtinerii consimtamantului reglementate
expres de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001, sunt-cand prelucrarea este necesara in vederea indeplinirii unei obligatii legale a operatorului,cand prelucrarea este necesara in vederea realizarii unui interes legitim al operatorului,sau al tertului caruia ii sunt dezvaluite datele, cu conditia ca acest interes sa nu prejudicieze interesul sau drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei vizate-situatii in care nu se incadreaza speta dvs
In conditiile in care aspectele precizate in hartia adresata asociatiei sunt intemeiate,vizand aspecte neclare sau suspiciuni asupra activitatii reprezentantilor asociatiei de proprietari,in conditiile in care hartia a fost decent redactata,fara continut care sa poata fi interpretat insulta sau calomnie,asociatia de proprietari,nu ar avea temei legal pentru eventual demers vor merge mai departe cu acst caz.
Cred ca datorita unei abordari initiale neasumate de sotul dvs,s-a ajuns la o situatie anormala,care ar trebui solutionata amiabil
Dvs. ati fost la o sedinta de bloc si nu v-a convenit ca am fost literar "atacata" de ei, si bombardata de intrebari de genul: nu ne e rusine? cum ne permitem? etc , dar la sedinta sau AG prin care se etalau acele functiia membrilor com. ex. ati fost prezenti? Hotararile AG au fost afisate la avizier pentru ca si cei care nu au fost prezenti la AG sa afle ce hotarari s-au luat in AG?
............
Acum ce sa zic? Anonima-anonima, dar sa stim si noi...
Sotul meu zilele trecute a pus in cutiuta administratorului o hartie, prin care isi exprima parerea legata de trecerea tuturor functilor detinute in trecut de membrii comisiei de cenzori, in care mentioneaza ca nu i se pare normal asa ceva si ca nu considera necesara aceasta "

Adica ce se intampla daca semna acea "hartie"? Apoi, nu este normal ce vi se pare dvs. ca este normal, normalitatea este cu totul altceva si chiar nu vreau sa incep sa va demonstrez eu aici din ce provine normalitate, mai ales in cadrul unei as. prop.
Probabil ca de aici provin si masurile luate de catre asociatie. Ce sa faca si ei?
............
Uitati, va dau un exemplu: si noi o sa montam un sistem video in casa scarii si chiar pe langa bloc. De o buna bucata de timp "cineva 1", in mod sistematic arunca gunoi menajer la coltul blocului; apoi "cineva 2" sau poate ca acelasi isi face necesitatile fiziologice in casa scarii, adica pe unde-apuca, uneori chiar in lift. Bun, daca cu ajutorul acestui suistem video ii depistam, este bine? Adica o facem pentru siguranta locatarilor?

Pe de alta parte, o anonima poate face mult rau, unii pot face puscarie, doar pentru ca un om lipsit de responsabilitate a pus o anonima unde trebuie, iar daca este depistat, i se pare ca i s-a facut o nedreptate...
Deci, asumati-va responsabilitatea faptelor dvs. si chiar o sa fiti stimati pe chestia aceasta. Mai incercati sa vorbiti si cu alti vecini si sa vedeti daca si dansii sunt de aceeasi parere cu dvs. sau poate nu sunt de aceeasi parere. Discutati in cadru organizat si hotarati in cunostinta de cauza si va asigur ca este muuuult mai bine, atat pentru dvs., cat si pentru asociatie, adica pentru vecinii dvs.!
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
Adam Grecu, utilizator
Buna,
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte. Ieri la sedinta de bloc (unde am fost doar eu invitata, si si alti locatari - doar cu cei din comisia de cenzori si presedinta) nu am negat ca nu a fost sotul meu cel care a scris biletul (care nu aducea nici o injurie niciunei persoane, ci doar era o explimare a unei pareri), am explicat ca a fost o decizie personala si libera de a nu il semna. Ceea ce noi intradevar nu putem concepe este de ce au fost cautate acele inregistrari pentru a identifica cine a fost, in conditile in care nu am incalcat nimic, nu am facut nici o paguba, si noi nu am avut comportamente neadecvate intr-o societate/condominiu. Noi am fost de la inceput de acord cu camera, pentru aceleasi situati pe care dvs (Adam Grecu) le descrieti, se intamplau si la noi (dna de serviciu facea curat si imediat venea cineva si murdarea intentionat, sticle sparte la cutiile postale etc). Insa atata timp cat noi doar ne-am exprimat o parere, intr-o tara libera, si nu am jugnit pe nimeni, incer sa inteleg decizia lui, pe care eu o consider abuziva si imi invadeava viata mea privata si dreptul la libera exprimare.

Multumesc mult inca odata.
Tot nu intelegeti ce vor prietenii de pe forum sa va arate: te exprim liber intr-o tara democratica, drept pe care vi-l garanteaza insasi Constitutia Romaniei - insa draga doamna, aveti curajul (vai cat curaj va trebuie!) sa va asumati vorbele/scrierile/faptele.
In mod normal conducerea as. prop. nici nu ar fi trebuit sa va i-a in considerare nesemnata, insa, profitand de tehnica, ce-au zis: ia sa vedem cine este anonimul. Bun, sa zicem ca eu as fi fost presedintele as. prop: m-as fi oprit aici - stiu cine este si ce nemultumiri are; haideti sa discutam civilizat (dvs. vreti-nu vreti, nu ati procedat civilizat si ati fost tratati la fel), adica ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.
Cu asta inchei si va doresc convetuire normala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camera de supraveghere video iepuras73 iepuras73 Buna seara , imi spuneti va rog in ce conditii se poate monta o camera video pe casa scarii , la bloc (vezi toată discuția)
Cine are dreptul de a vedea inregistrari video din bloc? Sever Simion Sever Simion Avand in vedere legea protectiei datelor cu caracter personal, as dori sa stiu, multumesc, cine are dreptul sa vizualizeze non stop cum e la noi, prin WIFI, ce ... (vezi toată discuția)
Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)