avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica a blocului si obligativitatea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica a blocului si obligativitatea schimbarii termopanelor

Buna ziua.
Locuiesc de cativa ani in blocul E21, din str. Nicolae Sebe, nr. 11 sector 3 Bucuresti.
Cand m-am mutat in acest apartament tot ceea ce tine de ferestre si balcon era inchis in tamplarie termopan.
De cca. o saptamana au venit cu reabilitarea termica a blocului in care locuiesc si cei de la firma de reabilitare mi-au pus in vedere ca, daca am termopane cu 3 camere sunt obligat (cica asa se prevede la lege...) sa le schimb cu termopane cu 5 camere ca cele care vor monta ei. Mi-au mai spus ca daca nu vreau sa le schimb trebuie sa am acte pe termopane si sa le trimit eu sau ei la primarie iar cei de la primarie sa-si dea acordul daca mi le schimba sau le lasa. Cum eu am preluat la mutarea in apartament si termopanele, nu cunosc cate camere au si nici nu am actele lor.
Specific ca reabilitarea termica a blocului se face integral cu fonduri europene.

1. Vreau sa cunosc daca exista vre-o lege comunitara europeana, nationala, locala de administratie m-ar obliga sa schimb termopanele daca au 3 camere si daca trebuie sa fac dovada la primarie printr-un act?

2. Daca exista o lege (sector 3) in care se prevede ca, la reabilitare blocurilor unde de regula se monteaza tamplarie termopan de culoarea alb iar proprietarul are de o alta culoare respectiv maron venghe acesta este obligat sa le schimbe cu cele de culoare alb.

3. S-a indus in randul vecinilor mei zvonul precum ca celor care au deja termopane si le schimba acestora li se vor lua termopanele care vor fi date jos chiar daca le apartin de drept.

4. Sunt vecini in blocul meu care NU doresc inchiderea balconului. Vor fi obligati acestia sa-si inchida balconul?


Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
Nicu2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 20:22, 10 Aprilie 2023
1-Exista dipozitii in vigoare referitor la eficienta energetica a imobilelor de locuit in comun care impun praguri termice
De altfel si disp L nr 230/2007 obliga
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.

2-Fiecare autoritate publica locala emite HCLM referitor la aspectul exterior al imobilelor de locuit in comun
In speta,daca se executa lucrare noua de modernizare si eficientizare termica,cel care asigura sursa de finantare impune anumite conditii de calitate,culoare,etc
3-Este problema care trebuie clarificata cu reprezentantul legal al asociatiei de proprietari=presedintele care in calitate de semnatar al contractului de executie cunoaste toate clauzele contractual asumate
4-Trebuie analizat contractul de executie impus de primarie
Daca prin proiectul tehnic s-a prevazut un anumit aspect al imobilului este obligatoriu de respectat de catre toti proprietarii,care in adunarea generala au votat hotarare de modernizare si eficientizare termica apeland la fonduri externe,respectiv au obligatia sa respecte conditiile impuse de platitor si executant
ynocentta multumesc pentru raspuns dar cred ma aflu intr-o alta situatie. Daca nu aveam acele termopane sunt constient ca nu aveam cum sa pretind o altfel de lucrare la mine ( culoare, numar ferestre, etc) fata de restul blocului. Dar eu le am ca multa alta lume si sunt pe spatiul proprietatii mele. Am intrebat daca exista o lege care ma obliga sa le schimb in cazul prezentat mai sus.

Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista nicio lege care sa oblige proprietarul schimbarea termopanelor de la 3 la 5 camere tot asa cum nu exista nicio hotarare care sa oblige proprietarii sa aiba aceeasi culoare a ferestrelor in cazul reabilitarilor pe finduri europene.
Fatada blocului este parte comuna dar ferestrele sunt proprietate privata.
Schimbarea termopanelor existente este o afacere a firmei care executa termopanele si pierd daca executa mai putine termopane astfel ca induc proprietarilor astfel de idei "europene".
Solicitati presedintelui asociatiei si sefului de santier contractul lucrarii si proiectul de executie. presedintele AP este direct implicat in supravegherea lucrarilor.
Puteti sa va interesati si la celelalte blocuri de pe Nicolae Sebe (bl L40A) sau Tina Petre (in blocul L39) unde se lucreaza in acest moment la reabilitare daca le-au fost impuse astfel de conditii. Mai este un bloc pe care au pus schele, nu stiu ce numar are si daca se ocupa aceeasi firma, puteti sa intrebati si acolo.
Nu trebuie sa va lasati intimidat de "obligatia" de a schimba termopanele daca acestea sunt bune. In multe cazuri au schimbat termopane bune cu altele proaste.
In contractul de executie nu este prevazut ca proprietarii trebuie sa prezinte documente pentru termopane si chiar daca le aveti nu sunteti obligat sa le prezentati.
ii amenintati ca ii dati in judecata pentru ca intervin asupra proprietatii individuale.
Personal am trecut prin acelasi calvar ca si dv
La un interval de cca 2 ani dupa ce am inlocuit ferestrele si geamurile la balcon,dupa ce timp de 3-4 ani s-a tergiversat modernizarea si eficientizarea energetica a imobilului,in 2012 a fost o explozie de blocuri "modernizate"
In contract primaria de sector care a analizat dosarul depus de asociatie,care a asigurat fondurile aferente executiei,a impus schimbarea intregului aspect exterior al imobilului ,
schimbarea tuturor geamurilor termopan existente cu un anume model si producator si o anume culoare
Au existat inclusiv actiuni in instanta formulate de 2 proprietari nemultumiti -unul ca i se inlocuieste termopanul montat in acel an ,iar celalalt ca i se impune inchiderea balconului cu termopan
Avand in vedere hotararea adunarii generale de acceptare modernizare si eficientizare energetica imobil prin fonduri europene cu acceptarea neconditionata a conditiilor impuse de primaria locala,ambele procese au fost pierdute de catre cei 2 proprietari care suplimentar au mai avut de achitat si cheltuieli de judecata
Hotie pe fata , lumea are de regula termopane de firma cu argon intre foile de geam iar ei monteaza niste turcisme ordinare care condenseaza la primul val de frig . Nu aveti nicio obligatie sa schimbati geamurile termopan .

Alte discuții în legătură

Returnare bani termopane Ana24M Ana24M In prezent, blocul in care locuiesc se afla in curs de reabilitare termica. Cineva mi-a spus, la un moment dat, ca proprietarilor care vor sa-si pastreze ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica a blocurilor serbanimvest serbanimvest Referitor la reabilitarea termica a blocurilor, am citit toate discutiile din forum, dar nu am gasit nici o situatie ca a mea. Blocul in care sunt ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica obligativitate schimbare profile pvc cu altele impuse de primarie amadeusm amadeusm Cf. legii 10/1995 si a primariei sec 3 in reabilitarea termica se poate impune schimbarea tamplariei pvc existente cu alta? Sunt obligat sau pot pastra pe cea ... (vezi toată discuția)