avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii

Buna ziua,

Firma este radiata din 2009,persoanele din firma nu beneficiaza de vechime dupa cum spun cei de la Casa Pensiei pentru ca nu s-au depus decalratiile CAS din anul 2001.Nu stiu la vremea respectiva care erau legile.Cum pot sa-i ajut?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:49, 25 Septembrie 2015
Din pacate pentru persoanele in cauza, daca nu s-au platit contributiile respective (CAS-ul) nu prea aveti cum sa ajutati, perioadele fara plata CAS nu pot fi avute in vedere la calculul pensiei!
1. - Incepand cu 01.04.2001 toti angajatorii erau obligati (conf. legii 19/2000) sa depuna Declaratiile nominale lunare la pensie, sanatate si somaj.
- Astazi acaeste declaratii (D112) se depun la ANAF.

2. - In aceste declaratii sunt trecuti toti salariatii cu veniturile pentru care se datoreaza contributii la pensie, sanatate si somaj.
- Depunerea acestor declaratii nu inseamna si plata contributiilor, plata care se face separat de catre angajator conform D112.

3. - Daca angajatorul ar fi depus Declaratiile nominale lunare perioadele respective erau considerate stagiu de cotizare la pensie si somaj.
- Adica se lua ca stagiu de cotizare la pensie dar nefiind platite contributiile punctajul de pensie , pe acele perioade, era zero.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada stagiu cotizare assbell99 assbell99 imi depun cererea pentru pensie urmas si vad ca imi trebuie dovada stagiu cotizare nr pentru sotul meu decedat.Nu am asa ceva.As dori sa stiu de unde se ... (vezi toată discuția)
Neplata de catre angajator a cas-ului ioanadenisa ioanadenisa Buna ziua.Vreau sa stiu daca neplata contributiilor sociale de catre angajator, adica mai exact neplata contributiei la CAS imi afecteaza cumva vechimea in ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca rodicasaizu rodicasaizu 1. Anii de studii superioare se considera vechime in munca? 2 . Daca firma la care lucrez nu a platit la stat impozitele si contributiile acesti ani sunt ... (vezi toată discuția)