avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime in munca

1. Anii de studii superioare se considera vechime in munca?
2 . Daca firma la care lucrez nu a platit la stat impozitele si contributiile acesti ani sunt considerati vechime in munca ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:01, 17 Noiembrie 2013
1. Perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma, estye perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si este valorificata numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.

2. - Stagiul de cotizare la pensie este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
- Adica in cazul in care angajatorul nu a platit contributia la pensie (atat cea retinuta din salariul dvs. cat si cea care trebuia platiata de el) dar aceasta contributie este datorata atunci perioada respectiva este stagiu de cotizare la pensie (vechime in munca).
- Datoria contributiei se dovedeste cu declaratiile nominale lunare (D112) depuse de angajator.

3. Depunerea D112 inseamna ca ati datorat contributie la pensie si perioada este luata ca stagiu de cotizare dar daca nu este platita contributia atunci punctajul pentru pensie este zero, pe perioada respectiva (adica o pensie mai mica).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata de catre angajator a cas-ului ioanadenisa ioanadenisa Buna ziua.Vreau sa stiu daca neplata contributiilor sociale de catre angajator, adica mai exact neplata contributiei la CAS imi afecteaza cumva vechimea in ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie anticipata partiala? popacam popacam Am mai multe intrebari: 1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj? 2.pot ... (vezi toată discuția)
Perioade asimilate Garname Garname \\"Studiile postuniversitare de specializare\\" care dau dreptul de a profesa in alta specializare sunt considerate sau nu perioade asimilate, de vreme ce se ... (vezi toată discuția)