avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se interpreteaza articolul 16, alineatul (3) ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se interpreteaza articolul 16, alineatul (3) litera (c) din Legea nr. 126/2014 referitor la posibilitatea obtinerii de venituri in timpul CCC?

COncret, sunt in CCC din iunie 2015. Luna aceasta am facut si un PFA pentru a putea fi acoperita legal pentru diverse venituri mici. Conform legii nr. 126/2014 la articolul 16, alineatul (3) litera (c) se spune " realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic." - adica maxim 3000 de lei

SI aici vine intrebarea: ce inseamna 3000 de lei intr-un an calendaristic tinand cont ca eu sunt in concediu din iunie iar pana in iunie am avut venituri mai mari de 3000 de lei.

conform legii se mentioneaza ca e vorba de activitatea "in perioada de concediu" asta inseamna ca pot avea venituri de 3000 de lei pana la sfarsitul anului 2015? sau 3000 pana la anu in martie cand se termina CCC? sau doar 1750 - media pe cele 7 luni anul asta?

Va rog sa ma ajutati cu interpretarea legii in cazul de fata.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:40, 25 Septembrie 2015
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 92. - (1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:

a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;

b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;

c) in perioada cuprinsa intre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an;

d) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;

e) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-d).
...

2. - Dvs. va incadrati, in acest an, la lit. a).
- Adica incepand de la data intrarii in CCC (iunie 2015) si pana la 31 decembrie 2015 puteti sa realizati in total venituri de pana la 3.000 lei din activitatea de PFA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata minima de lucru pe saptamana/luna in cim Petrescu Corina Petrescu Corina Buna ziua, Sunt contabil cu contract perioada nedeterminata aflat in crestere copil pana la 2 ani. Am un PFA - profesor dans, pe care nu l-am inchis deoarece ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil floare de tei floare de tei obtin venituri atat din salarii cat si dintr-un PFA.Nu vreau sa-mi suspend PFA-ul dar obtin venituri mai mari de 3000 lei intr-un an calendaristicDupa doua ... (vezi toată discuția)
2 joburi si concediu crestere copil o0209 o0209 In prezent sunt in concediu de crestere a copilului pentru 2 ani. Am un serviciu stabil (invatamant) la care trebuie sa ma intorc (conform cererii) in ianuarie ... (vezi toată discuția)