avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... 2 joburi si concediu crestere copil
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

2 joburi si concediu crestere copil

In prezent sunt in concediu de crestere a copilului pentru 2 ani. Am un serviciu stabil (invatamant) la care trebuie sa ma intorc (conform cererii) in ianuarie 2016. Am mai aplicat pentru un job (6 ore/sapt la o universitate) unde voi merge din noiembrie. Este obligatoriu sa ma intorc din concediu in activitate la ambele joburi in acelasi timp (noiembrie) sau mi se permite decalat (noiembrie-la universitate si ianuarie-la primul job)? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 21 Octombrie 2015
1. Dupa terminarea concediului crestere copil (CCC) reluati activitatea unde si cand doriti dvs., la unul sau mai multe locuri de munca.

2. Legislatia nu prevede o obligatie in acest sens.
Concediul de crestere copil inceteaza incepand cu ziua in care realizati venituri impozabile.Daca incepeti intr-o parte in noiembrie ,nu beneficiati in continuare de CIC, indemmnizatia sistandu-se.
Art.16 din OUG 111/2010
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.


Norme metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
Art. 9^2
(1) Pe perioada concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, fiecare dintre persoanele îndreptăţite poate realiza venituri supuse impozitului în baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă.

(2) În aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, veniturile pot fi realizate, după cum urmează:
a) în perioada cuprinsă între data stabilirii dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului şi 31 decembrie a aceluiaşi an calendaristic, pentru oricare opţiune de concediu a persoanei îndreptăţite;
b) în perioada cuprinsă între 1 ianuarie a anului calendaristic şi data încetării dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, pentru oricare opţiune de concediu a persoanei îndreptăţite;
c) în perioada cuprinsă între data stabilirii şi data încetării dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, în situaţia în care această perioadă este cuprinsă în acelaşi an calendaristic, în cazul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 1 an;
d) în perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 decembrie a aceluiaşi an calendaristic, în cazul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
e) în perioada cuprinsă între data stabilirii dreptului şi data suspendării acestuia în vederea acordării stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu a persoanei îndreptăţite, cu respectarea perioadelor prevăzute la lit. a)-d).

(3) Agenţiile teritoriale au obligaţia de a verifica respectarea de către persoana îndreptăţită a limitei de venituri prevăzute la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, în termen de 6 luni de la încheierea fiecărui an calendaristic din perioada concediului pentru creşterea copilului, precum şi de la încetarea dreptului la concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, conform legii.

Prin urmare, daca veniturile realizate la universitate in perioada noiembrie- decembrie 2015 nu depasesc suma de 3000 lei (6 ISR), atunci nu veti intampina nicio problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani comangheorghe comangheorghe am fost salariata pe perioada nedeterminata cu 2 ore pe zi, pana cand am nascut , respectiv am nascut pe data de 10.07.2015, Angajatorul a completat adev cu ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie ElenaTarna ElenaTarna buna ziua! momentan mai am 3 luni de indemnizatie de pe urma primului copil , indemnizatie pe care am luat-o pe faptul ca am fost studenta. acum sunt ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza articolul 16, alineatul (3) litera (c) din legea nr. 126/2014 referitor la posibilitatea obtinerii de venituri in timpul ccc? amo44 amo44 COncret, sunt in CCC din iunie 2015. Luna aceasta am facut si un PFA pentru a putea fi acoperita legal pentru diverse venituri mici. Conform legii nr. 126/2014 ... (vezi toată discuția)