avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare cumparare pentru un teren in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare cumparare pentru un teren in indiviziune

Vreau sa cumpar un teren de la o persoana care a avut mai multe suprafete de teren impreuna cu sotia sa, care a decedat recent. Tinand cont ca persoana care vrea sa imi vanda (promitentul-vanzator) nu si-a finalizat iesirea din indiviziune, ar fi o problema cel putin teoretic sa cumpar terenul respectiv?! Stiu ca de regula, promitentul-vanzator urmeaza sa imi faca la notar un antecontract de vanzare (promisiune de vanzare), insa problema este urmatoarea: stiu ca in cadrul acestui antecontract, trebuie sa fie precizat un termen pana la care promitentul-vanzator sa incheie efectiv contractul de vanzare cumparare. Problema este ca persoana respectiva (promitentul-vanzator) nu stie cat va mai dura procedura de iesire din indiviziune, ca atare nu stiu ce termen sa il pun sa insereze in antecontract. Este posibil sa finalizeze procedura de iesire din indiviziune intr-o luna, cum este la fel de posibil sa o finalizeze intr-un an. Cum ar trebui sa procedez si la ce riscuri ma expun ? Stiu ca daca promitentul-vanzator nu imi va vinde la termen acel teren, ma pot adresa instantei cu o actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare. Cel mai probabil, acest teren va cadea in lotul lui dupa iesirea din indiviziune, dar ce fac cu termenul? Pe de alta parte, eu nu vreau sa ii dau doar un avans (arvuna) ci vreau sa ii platesc pretul integral, ca sa nu se mai poata razgandi. Daca sa zicem stipulez un termen peste un an, iar la implinirea acestuia, promitentul-vanzator inca nu a finalizat iesirea din indiviziune?! Ce e de facut intr-o astfel de situatie? O alta intrebare ar fi legata de intabulare! Cand si cum ma pot intabula cu acest teren? O ultima intrebare. In intervalul de timp de pana la incheierea contractului de vanzare, pot inscrie vreun drept la cartea funciara? Si daca da, ce fel de drept? Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2015
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 21:00, 7 Octombrie 2015
Salut.
Starea de indiviziune se datorează cărui fapt?
Terenul este intabulat, dacă da cine este coproprietar?
Asa cum am precizat mai sus, starea de indiviziune se datoreaza faptului ca sotia promitentului-vanzator a decedat recent. Si asa cum stim din dreptul succesoral, in cazul mostenirii legale, aceasta se imparte intre sotul supravietuitor si descendenti. Promitentul-vanzator este sotul supravietuitor, si este in stare de indiviziune cu propriii sai copii. Cam asta e situatia :)
Cel mai bine asteptati sa se finalizeze procedura succesorala si apoi faceti antecontractul.
Apreciez bunele intentii, dar raspunsuri de genul acesta nu imi sunt de niciun real folos.
Raspunsul este pentru protejarea intereselor dvs. Atunci faceti cum vreti!

Alte discuții în legătură

Cumparare teren florin_77 florin_77 buna ziua.pot cumpara un teren nedezmembrat de la o persoana fara accordul celorlalti mostenitori?care este solutia cea mai buna:vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)
Antecontaract fara sa dobandeasca titlul de mostenitor claud1u claud1u buna ziua. ma puteti ajuta cu o problema? doresc sa achizitionez un apartament prin programul prima casa. vanzatorul inca nu a terminat actele de succesiune ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)