avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... placute retinute transport ilegal de persoane
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

placute retinute transport ilegal de persoane

In cazul transportului ilegal de persoane (L38/2003) se retin certificatul de inmatriculare si placutele urmand a fi restituite la cerere dupa trecerea unei perioade minime de 30 de zile in conditiile prezentarii dovezii platii amenzii.

Art. 581 prevede
(1)In cazul utilizarii unui autoturism pentru transportul public de persoane fara ca acesta sa detina autorizatie taxi sau, dupa caz, copie conforma ori daca aceste documente au valabilitatea depasita sau nu sunt conforme cu transportul efectuat ori cu prevederile prezentei legi, precum si in cazurile prevazute la art. 20 alin. (7) si art. 36 alin. (3), odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale, prevazuta de prezenta lege, se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru 6 luni.
(2)Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizeaza prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare de catre ofiterii si/sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri.
(3)Placutele cu numarul de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare si o copie a proceselor-verbale de constatare a contraventiei si de retinere a placutelor cu numarul de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare se predau, in termen de maximum 3 zile, inspectoratului judetean de politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care notifica detinatorului autoturismului faptul ca suspendarea dreptului de utilizare a acestuia inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora.
(4)Suspendarea notificata a dreptului de utilizare a autoturismului inceteaza, iar placutele cu numarul de inmatriculare si certificatul de inmatriculare se restituie, la cerere, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a)au trecut cel putin 30 de zile de la data procesului-verbal de retinere;
b)se depune dovada achitarii amenzii contraventionale.
(5)Dupa epuizarea unui termen notificat de suspendare a dreptului de utilizare a autoturismului, daca nu se face dovada achitarii amenzii contraventionale, se notifica detinatorului prelungirea suspendarii pentru inca 6 luni.

Intrebari
1. daca se plateste amenda in 30 de zile, dupa trecerea acestui termen se restituie talonul si placutele si apoi se poate circula? Sau dreptul de utilizare este suspendat ptr 6 luni indiferent ca se plateste amenda in 30 de zile?
2. daca nu se plateste amenda in 6 luni se prelunge suspendarea dreptului de utilizare cu inca 6 luni?
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2015
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Retinere placute + certificat de inmatriculare marius213 marius213 Buna ziua, Pe data de 20.10.2016 am fost oprit de un echipaj de politie rutiera in timp ce eu ma deplasam cu masina de la servici spre casa. ... (vezi toată discuția)
Oug 109/2005 privind transporturile rutiere carmen.lupu10 carmen.lupu10 Buna ziua, O societate a fost amendata pentru faptul ca a efectuat un transport rutier fara a detine certificat de transport in cont propriu, conform art. ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare placute de inmatriculare URIAS URIAS buna ziua In urma unor probleme in trafic, mi s-a retinut permisul de conducere si placutele de inmatriculare de catre politie. Am depus plangere impotriva ... (vezi toată discuția)