avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... retinere placute + certificat de inmatriculare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

retinere placute + certificat de inmatriculare

Buna ziua,

Pe data de 20.10.2016 am fost oprit de un echipaj de politie rutiera in timp ce eu ma deplasam cu masina de la servici spre casa. Odata oprit mi-a verficat actele + pasagerii (deoarece veneam de la munca aveam si 4 colegi de munca in masina , toti cu legitimatii care faceau dovada ca lucram la aceeasi firma). Acestia neluand in considerare acest aspect m-au sanctionat conform legii, zic ei , cu o amenda contraventionala + retinerea numerelor si a certificatului de imnatriculare pe o perioada de 30 zile , facand referire la art.55 al.3 din legea 38/2003.
Intrebarea mea este daca e corect sa imi retina numerele + certificatul ....art respectiv prevede doar o amenda de la 1000-5000 lei....daca u au dreptul sa-mi retina numerele si certificatul , ce asa putea face sa le recupar ....

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:09, 22 Octombrie 2016


Articolul 581 din aceeasi lege
(1)In cazul utilizarii unui autoturism pentru transportul public de persoane fara ca acesta sa detina autorizatie taxi sau, dupa caz, copie conforma ori daca aceste documente au valabilitatea depasita sau nu sunt conforme cu transportul efectuat ori cu prevederile prezentei legi, precum si in cazurile prevazute la art. 20 alin. (7) si art. 36 alin. (3), odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale, prevazuta de prezenta lege, se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru 6 luni.
(2)Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizeaza prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare de catre ofiterii si/sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri.
(3)Placutele cu numarul de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare si o copie a proceselor-verbale de constatare a contraventiei si de retinere a placutelor cu numarul de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare se predau, in termen de maximum 3 zile, inspectoratului judetean de politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care notifica detinatorului autoturismului faptul ca suspendarea dreptului de utilizare a acestuia inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora.
(4)Suspendarea notificata a dreptului de utilizare a autoturismului inceteaza, iar placutele cu numarul de inmatriculare si certificatul de inmatriculare se restituie, la cerere, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a)au trecut cel putin 30 de zile de la data procesului-verbal de retinere;
b)se depune dovada achitarii amenzii contraventionale.
(5)Dupa epuizarea unui termen notificat de suspendare a dreptului de utilizare a autoturismului, daca nu se face dovada achitarii amenzii contraventionale, se notifica detinatorului prelungirea suspendarii pentru inca 6 luni.


Oricum, contestati in termen de 15 zile pv-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Placute retinute transport ilegal de persoane cyan cyan In cazul transportului ilegal de persoane (L38/2003) se retin certificatul de inmatriculare si placutele urmand a fi restituite la cerere dupa trecerea unei ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare placute de inmatriculare URIAS URIAS buna ziua In urma unor probleme in trafic, mi s-a retinut permisul de conducere si placutele de inmatriculare de catre politie. Am depus plangere impotriva ... (vezi toată discuția)
Talon + placute de inmatriculare retinute Dexter11 Dexter11 Buna ziua. Am si eu o problema in legatura cu [b]Talonul[/b] si [b]Placutele de inmatriculare[/b] a unei masini inmatriculate in [b]Anglia[/b]. Deci, ... (vezi toată discuția)