avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenintare cu concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenintare cu concedierea

Buna ziua.
Lucrez intr-o institutie de stat. In decursul unui an calendaristic, am avut 32 de zile de Concediu Medical, codul 09. Astazi, am cerut o zi de CO pentru ca fetita mea de 4 ani s-a imbolnavit si nu mi-o primeste la gradinita cu rosu in gat, tusind si suflandu-si nasul.
Sefa mea m-a amenintat spunandu-mi ca nu o sa imi fie bine, cu atatea invoiri si ca ''Ce nu stiam de ieri ca fata este bolnava? De ce o sun intotdeauna dimineata si ii spun ca nu vin la serviciu ca mi s-a imbolnavit copilul?''
Are dreptul angajatorul sa ma disponibilizeze pentru ca mi-am luat CM sa imi ingrijesc copilul bolnav? Mi se spune mereu ca, de ce nu imi angajez femeie care sa stea cu copilul meu, atunci cand este bolnav.
Parintii si socrii mei stau la tara, iar eu nu imi permit sa angajez femeie, in conditiile in care am salariul de 1300 lei + bonuri de masa, din care jumatate sunt popriri la banci.
Intrebarile mele sunt urmatoarele: Are voie angajatorul sa ma dea afara pentru CM luat pe codul 09? Are voie angajatorul sa ma ameninte cu datul afara? Oricum, la negocierea salariului, mi s-a comunicat sec ca, la prima disponibilizare masiva voi fi prima pe lista.
Am si martor, dar martorul poate fi cumparat!
Va multumesc anticipat pentru raspuns.:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 20 Octombrie 2015
Angajatorul nu are dreptul sa va concedieze pentru ca ati luat concediu medical!
Angajatorul are insa posibilitatea, in principiu, sa decida pe cine va disponibiliza , in conditiile mentionate de legislatia muncii.

La negociere mi s-a spus ca nu este nevoie de 2 muncitori necalificati, pentru ca nu este de munca - asta acum 3 luni, de aceea voi fi pusa pe lista.
In momentul de fata este foarte mult de munca, iar angajatorul aduce, incepand cu data de 26.10.2015 inca un muncitor necalificat.
Atunci, in ce conditii ma poate concedia, pentru ca eu una nu imi dau demisia si nici nu semnez concedierea de comun acord cu angajatorul.
Cand sunt la serviciu ma duc si imi fac treaba foarte bine, oriunde sunt trimisa.
Atunci pe ce criterii ma poate concedia, daca nu are motiv temeinic pentru acest lucru!?
Astazi am cerut 1 zi de CO, dar poate sa nu imi aprobe ziua de concediu de odihna. Ce fac in acel moment, pentru ca in anexa la CCM la sanctiuni, este trecut ca: ''daca angajatul are 3 absente nemotivate sau 3 zile nemotivate, i se desface contractul de munca''. Imi iau medical, nu? Sau fac reclamatie la ITM!
Va poate concedia prin desfiintarea postului dumneavoastra ca urmare a dificultatilor economice pe care le intampina compania. Conform codului muncii, art. 65 Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2015
Bogdan Mitran, Consilier juridic
Mi-a mai facut acest lucru odata, cand am revenit din Concediul pentru ingrijirea copilului, desfiintandu-mi postul de dactilograf.
Acum este alt aspect, pentru ca sunt muncitor necalificat, iar dl director a mai angajat inca un muncitor necalificat, care urmeaza sa vina din data de 26.10.2015, tot la acelasi serviciu unde lucrez eu, deci nu ma poate concedia pentru desfiintarea postului.

Alte discuții în legătură

Diabet+concediere laviso laviso Buna ziua, La firma la care lucreaza mama mea se fac concedieri masive datorita situatiei economice existente. Saptamana urmatoare urmand sa fie concediati ... (vezi toată discuția)
Concediere O persoana este concediata, cu toate ca este unic intretinator de familie. In CM scrie la Concediere ca este interzisa aceasta in urm. cazuri : ... cazuri ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului, solutia ideala de a scapa de angajate insarcinate lexxy lexxy Buna ziua! Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca in eventualitatea in care am depus documentele ce dovedesc starea mea fiziologica de graviditate, ... (vezi toată discuția)