Buna ziua!
Daca unul din soți detine bunuri mostenite inaintea căsătoriei,sau prin act de vinzare-cumparare cu uzufruct viager(mama a vândut fiului un imobil cu uzufruct viager),fără o declaratie de separatie a bunurilor incheiata inaintea casatoriei,celălalt sot ,in caz de divorț poate deveni proprietar pe 1/2 din aceste bunuri?Am citit undeva că, in lipsa acestei “convenţii matrimoniale” se aplică actualele prevederi, conform cărora în caz de divorţ bunurile se împart în mod egal între cei doi soţi.Ce îseamna ca ; In lipsa inventarului - care se intocmeste de catre notar - sotul posesor al bunului mobil va fi prezumat,(???) in mod relativ, a fi proprietarul acestuia (art. 361 NCC).
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii, ele nu intra in masa partajabila la divort, chiar daca, ulterior, sotii sunt casatoriti sub regimul comunitatii legale.
In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei .
La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot .
In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor
Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.