avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conventie matrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conventie matrimoniala

Buna ziua,

In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul casatoriei sa fie achizitionate doar pe numele uneia dintre parti (de exemplu: imobile)? Avand in vedere ca plata se face din veniturile/economiile acesteia, iar in eventualitatea unui divort bunurile care au fost achizitionate in timpul casniciei, din veniturile doar a unei parti, sa-i revina automat acesteia si sa nu se imparta?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:11, 11 Februarie 2013
Veti schimba regimul matrimonial actual, veti adopta regimul separatiei de bunuri si veti incheia o conventie.
In momentul de fata nu sunt casatorit, dar urmeaza. Din ce inteleg de la dvs., se adopta regimul separatiei de bunuri la starea civila si in baza acesteia se incheie o conventie. In aceasta se mentioneaza faptul ca partile pot achizitiona bunuri in nume propriu, pe perioada casniciei, iar in eventualitatea unui divort acestea vor reveni partii care le-a achizitionat fara a fi nevoie sa se imparta?
Deci, nu avem un cuplu casatorit :) La casatorie veti fi intrebati ce regim matrimonial adoptati, iar conventia va fi redactata la notar. Bunul achizitionat pe numele dvs va fi bun propriu, intabulat ca atare.
Regimul separației de bunuri Regimul bunurilor

Art. 360. -
(1) Fiecare dintre soți este proprietar exclusiv în privința bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum și a celor pe care le dobândește în nume propriu după această dată
(2) Prin convenție matrimonială, părțile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcție de masa de bunuri achiziționate de fiecare dintre soți în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanța de participare. Dacă părțile nu au convenit altfel, creanța de participare reprezintă jumătate din diferența valorică dintre cele două mase de achiziții nete și va fi datorată de către soțul a cărui masă de achiziții nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură. Inventarul bunurilor mobile

Art. 361. -
(1) La adoptarea acestui regim, notarul public întocmește un inventar al bunurilor mobile proprii, indiferent de modul lor de dobândire
(2) Se poate întocmi un inventar și pentru bunurile mobile dobândite în timpul separației de bunuri
(3) În toate cazurile, pentru opozabilitate față de terți, inventarul se anexează la convenția matrimonială, supunându-se acelorași formalități de publicitate ca și convenția matrimonială
(4) În lipsa inventarului se prezumă, până la proba contrară, că dreptul de proprietate exclusivă aparține soțului posesor
(5) Dacă bunul a fost dobândit printr-un act juridic supus, potrivit legii, unei condiții de formă pentru validitate ori unor cerințe de publicitate, dreptul de proprietate exclusivă nu se poate dovedi decât prin înscrisul care îndeplinește formele cerute de lege.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Cred ca am inteles.

Va multumesc

In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei .

La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot .


In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor


Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu separare de bunuri mageanu mageanu Ma intereseaza cateva informatii despre aceasta modalitate de a porni intr-o casnicie.Am deja o suma importanta de bani agonisita din munca proprie si ma ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial al separatiei bunurilor blackjack87 blackjack87 Buna ziua, Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor: 1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar ... (vezi toată discuția)