avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Ilegalitate privind sporuri suplimentare ?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Ilegalitate privind sporuri suplimentare ?

Sindicatul angajatilor unei primarii a stabilit o prima speciala lunara de 1.000 lei pentru fiecare din cei 24 de angajati..Ordonatorul de credite a aprobat ,fara sa consulte Consiliul local si a adaugat inca 2 persoane la lista angajatilor (primarul si viceprimarul ,care sunt alesi locali si nu angajati ). Curtea de conturi a descoparit prejudiciul de 1.108.760 lei la drepturi salariale inca din 2012 si pana in prezent se continua prejudicierea bugetului local prin acordarea de drepturi speciale.celor 24 de angajati si 2 alesi locali. Intrebare: este legal sau ilegal acest lucru.? Ce se poate face pentru recupararea prejudiciului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: vely37 , utilizator 19:24, 27 Octombrie 2015
Art. 57 (5) din legea 215/2001:
Pe durata mandatului, primarul şi viceprimarul primesc o indemnizaţie lunară, ca unicăformă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcţiei de primar, respectiv de viceprimar,şi care reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determinăîn raport cu venitul salarial. Primarul şi viceprimarul nu beneficiază de sporul de vechime în muncă şi nici de alte sporuri prevăzute de lege.



Cred ca acesta este raspunsul pentru intrebarea daca primarul si vicele pot beneficia de sporuri suplimentare.
Cat despre celalti salariati, avem legea 284/2010 privind salarizarea bugetarilor care, la art. 1 alin. 2 spune asa: Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt şi rămân în mod exclusiv cele prevăzute în prezenta lege.

Nicaieri in legea 284/2010 nu se prevede acordarea se prime speciale, fie ele lunare sau nu. Cat despre faptul ca nu au respectat decizia Curtii de Conturi, inca din anul 2012, avem legea 92/1992, privind functionarea Curtii de Conturi, care prevede ca:
art. 64 (1) Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii si a neurmaririi de conducerea entitatii a masurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Ori primarul emite o dispozitie de recuperare a prejudiciului de la beneficiari si opreste plata primelor lunare, ori suporta rigorile legii.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
Kyandra, moderator
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra.Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curtea de conturi mirceamonac mirceamonac In anul 2012 CC constata faptul la UAT comunas-a acordat spor de dispozitiv 25% nelegal. Decizia Curtii a fost contestata. Tribunalul SM respinge actiunea in ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica legea 124 din 23 septembrie 2014 bicatraianilie bicatraianilie Exonerarea in baza Legii  nr. 124 din 23 septembrie 2014 (-privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din ... (vezi toată discuția)
Recuperare diferenta salariu taiat 25% vidrag vidrag Sunt angajat intr-o institutie publica care se autofinateaza. Ca si la bugetari, in 2010 a fost taiat salariul cu 25%. Din motive necunoscute nici azi, in ... (vezi toată discuția)