avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare diferenta salariu taiat 25%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare diferenta salariu taiat 25%

Sunt angajat intr-o institutie publica care se autofinateaza. Ca si la bugetari, in 2010 a fost taiat salariul cu 25%. Din motive necunoscute nici azi, in luna ianuarie 2011 angajatorul a revenit din proprie initiativa si a acordat salariile 100% (initiale). Au fost acordate in anii 2011, 20012, 2013 si compensatii pentru recuperarea fortei de munca si ulterior o majorare a salariilor pentru incadrarea in Legea unica de salarizare (in 2013 daca nu ma insel). Curtea de conturi a considerat aceasta situatie ilegala, angajatorul a pierdut procesele cu curtea de conturi si drept urmare a procedat la actionarea in instanta a fiecarui angajat pentru recuperarea sumelor considerate acordate ilegal.

1. poate fi incadrata ( de instanta) aceasta situatie la una din amistiile fiscale care au fost promulgate pana in prezent?
2. sunt angajatii vinovati cu ceva fata de situatia descrisa?
3. cine ar trebui sa acopere prejudiciul sesizat de curtea de conturi?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:46, 3 August 2015
1. Legea nr.124/2014:
Art. 2. -
(1) Se aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala, pe care personalul prevazut la art. 1 trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control a unor prejudicii

(2) Se exonereaza de la plata sumele nerecuperate de catre institutiile publice reprezentand contravaloarea tichetelor cadou acordate in anii 2008 si 2009 prin hotarari ale consiliilor locale, pe care personalul din invatamantul preuniversitar de stat trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control a unor prejudicii
(3) Se exonereaza de la plata sumele nerecuperate de catre institutiile publice reprezentand plata indemnizatiilor pentru concediile medicale ale salariatilor suportate integral din credite primite de la bugetul de stat si nerecuperate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, in termenul legal de prescriptie, respectiv la finele lunii decembrie 2013, pe care persoanele identificate de angajator ca responsabile trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control a unor prejudicii
(4) Se exonereaza de la plata sumele nerecuperate de catre institutiile publice reprezentand plata de despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate, alte drepturi, precum si despagubiri morale catre salariatii disponibilizati din administratia publica centrala si locala ca urmare a punerii in aplicare a unor acte normative emise de Guvernul Romaniei si ulterior respinse sau declarate neconstitutionale, acordate in baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile sau, dupa caz, definitive de reintegrare, si care au fost retinute de Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control ca fiind prejudicii
(5) Se exonereaza de la plata sumele reprezentand plata salariilor si a altor drepturi salariale acordate salariatilor care au fost numiti in functii publice in temeiul unor acte normative emise de Guvernul Romaniei si care au continuat exercitarea functiilor si dupa respingerea sau declararea lor ca fiind neconstitutionale, si care au fost retinute de Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control ca fiind prejudicii.

2. In principal, vinovat se face cel care a decis asa ceva si apoi salariatul care a primit salariile respective.
Multumesc pentru raspuns. In conditiile existentei Legii 124/2014 mai era necesara actiunea in instanta (impotriva salariatilor) la care a recurs angajatorul?
Cand a actionat in instanta?
luna iulie 2015
Nu cred ca mai era necesara o astfel de actiune .

Alte discuții în legătură

Curtea de conturi mirceamonac mirceamonac In anul 2012 CC constata faptul la UAT comunas-a acordat spor de dispozitiv 25% nelegal. Decizia Curtii a fost contestata. Tribunalul SM respinge actiunea in ... (vezi toată discuția)
Legea amnistiei pentru bugetari (concediu medical) ciucalaura ciucalaura Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca unei salariate din sistemul bugetar i s-a calculat gresit un concediu medical (in perioada aprilie 2013-mai 2014) a ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica legea 124 din 23 septembrie 2014 bicatraianilie bicatraianilie Exonerarea in baza Legii  nr. 124 din 23 septembrie 2014 (-privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din ... (vezi toată discuția)