avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... datin judecata chiar daca am asigurare auto RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

datin judecata chiar daca am asigurare auto RCA

pot fi dat in judecata pt o dauna desi am polita rca ? am fost sunat de cel pe care l-am tamponat acum cateva saptamani si mi-a zis ca vrea sa recupereze dauna de la mine(o parte), pt ca firma la care am eu rca nu o sa-i repare masina deoarece dupa noile reglementari invocate de asiguator devizul de reparatie depaseste pretul pietei si o sa-i dea dauna totala, iar suma care o va primi de la asigurator il nemultumeste ?Precizez el a plecat cu masina functionand de la locul tamponari iar acu invoca si mari probleme de mecanice.
Va multumesc! O zi buna.
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 14:41, 10 Noiembrie 2015
Daca veti fi dat in judecata atunci chemati in garantie asiguratorul RCA.
astazi am fost sunat de cel care l-am tamponat si mi-a spus ca are doua variante :
1.asiguratorul il despagubeste cu 2704E plus masina pt dezmembrari, si sa-i mai dau eu 700E sa-si cumpere alta masina.
2.Sau sa-si repare masina in limita de 3600E,la service acceptat de asigurator si restul de la mine ,, ma da in judecata si atunci ma va costa mai mult si cu repercusiuni''.
Ce fac atunci chem in garantie asiguratorul?
Discutati cu asiguratorul si vedeti ce optiuni aveti.
Atata timp cat exusta i polita de asigyrare platita si care acopera un anumit nivel de despagubire atunci asigurarul nu are de ce sa plateasca. Il informati pe pagubut ca nu aveti de ce sa platiti din moment ce exista o asigurare rca valabila. Sa reclame la ASF daca asiguratorul nu il despagubeste. Iar daca va da in judecata ii spuneti ca tot cu asiguratorul o sa stea de vorba.
Buna ziua,

Prevederile legale incidente in cazul prezentat, potrivit Normelor RCA, sunt urmatoarele:

- La stabilirea despăgubirii, în cazul avarierii sau al distrugerii bunurilor, se iau ca bază de calcul pretenţiile formulate de persoanele păgubite, ţinându-se cont de prevederile legale privind acoperirea cuantumului pagubelor aduse bunurilor, fără a se depăşi valoarea acestora din momentul producerii accidentului şi nici limitele de despăgubire stabilite prin poliţa de asigurare RCA.

- Despăgubirile pentru vehicule nu pot depăşi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului şi nici limita de despăgubire prevăzută în poliţa de asigurare RCA.

- Prin valoare rămasă se înţelege valoarea acelor părţi din vehicul rămase neavariate, demontabile şi valorificabile, cuprinsă între 0,1% şi cel mult 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului.În cazul unei daune totale, dacă persoana păgubită face dovada radierii din circulaţie a vehiculului avariat şi a valorificării integrale a acestuia către o societate specializată în dezmembrarea şi reciclarea vehiculelor, valoarea rămasă este cea menţionată în documentele fiscale justificative eliberate de societatea respectivă, fără a putea depăşi 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului.

Pentru dauna totala:
In concluzie, daca pagubitul nu este multumit de valoarea oferita are posibilitatea probarii pretentiilor sale cu oferte de masini similare de pe site-uri specializate ( acelasi tip/ marca, an fabr., km.).

Daca s-a stabilit/ agreeat valoarea de piata a autovehicului, pagubitul poate sa:
- pastreza epava (25% din valoarea de piata), sau sa duca masina la o unitate de dezmembrari care o va prelua cu o suma (< 25%), asiguratorul achitand diferenta dintre valoarea autovehicului (de piata) si suma primita de la dezmembrari (vezi liniuta a treia).

Daca, va apare un proces in acest sens, intradevar puteti chema in garantie societatea de asigurare RCA.

www.asigurariag.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Dauna sau reparatie? crinna crinna Buna ziua, Ieri am avut accident in care nu am fost vinovata.Pe scurt eu mergeam in linie dreapta si unul care era parcat pe dreapta a vrut sa faca stanga, ... (vezi toată discuția)
Despagubire r.c.a. bogdan070 bogdan070 Am avut un accident in urma caruia m-am ales cu masina avariata in partea din fata din vina unui alt sofer.Cei de la firma de asigurari au stabilit ca este ... (vezi toată discuția)