avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna sau reparatie?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna sau reparatie?

Buna ziua,
Ieri am avut accident in care nu am fost vinovata.Pe scurt eu mergeam in linie dreapta si unul care era parcat pe dreapta a vrut sa faca stanga, fara sa se asigure.In fine, masina a facut poc, destul de urat.
Mai exact la mine au sarit airbag-urile, janta lovita, cauciuc explozie cred, far, aripa, portiera, capota e neatinsa, si ce o mai fi pe dedesupt.Tipul cu Logan-ul e si el destul de sifonat. Acum stau si ma intreb ce e de facut daca cei de la asigurari vor sa imi dea dauna totala?Eu nu vreau sa iau un nimic de bani pe ea, pentru ca masina functioneaza impecabil, Cei de la service au zis ca numai airbag-urile si centurile sunt cam 3000 e si ca ar fi posibil sa imi dea dauna totala.
Cei care aveti pareri, va rog nu ezitati sa mi le spuneti.Maine vine ag. constatator la service sa vada masina:(.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreirusu , utilizator 14:21, 14 Ianuarie 2012
Nu cred ca va da dauna totala. Nici ei nu au interes sa plateasca mai mult. Insistati pentru reparatie intr-un service agreat de societatea de asigurari.
Chiar daca va dau dauna totala... instiintatii ca doriti totusi sa o reparati si ve-ti depune factura la dosar. Astfel acestia nu vor scade valoarea epavei 25%. Sunt obligati sa mearga pana la calculul maxim de despagubire.
Mare atentie daca depasiti reparatia ve-ti sustine dumneavoastra suma suplimentara.
Aveti insa si varianta de reparatie in regie proprie sau cu facturi si astfel puteti sa va asigurati ca nu depasiti suma maxima de despagubire.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Daca dauna (cuantumul devizului de reparatii) depaseste 70-80% (in functie de asigurator) din valoarea reala a masinii se declara dauna totala si se primeste valoarea masinii mai putin valoarea epavei (25%).Daca dauna este mai mica de 70-80% din valoarea masinii, este considerata dauna partiala si se poate repara.
Daca se face dovada reparatiei atunci se despagubeste pana la 100% chiar daca este declarata dauna totala.

Stabilirea despagubirilor in cazul avarierii sau al distrugerii vehiculelor
Art. 50. — (1) Despagubirile pentru vehicule nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.
(2) Prin valoare ramasa se intelege valoarea acelor parti din vehicul ramase neavariate, demontabile si valorificabile, cuprinsa intre 0,1% si cel mult 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului. In cazul unei daune totale, daca persoana pagubita face dovada radierii din circulatie a vehiculului avariat si a valorificarii integrale a acestuia catre o societate specializata in dezmembrarea si reciclarea vehiculelor, valoarea ramasa este cea mentionata in documentele fiscale justificative eliberate de societatea respectiva, fara a putea depasi 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului.

Numai in cazul acesta se poate scade valoarea "epavei" si nu trebuie sa depaseasca 25%.
In cazul in care se efectueaza reparatia autovehiculului, se va merge pana la 100%, fara insa a depasi valoare vehiculului la data producerii accidentului. (Aceasta este notiunea de dauna totala si nu trebuie interpretata intotdeauna prin valorificarea epavei.) In cazul in care reparatia depaseste valoarea maxima de despagubire atunci diferenta va fi suportata de catre pagubit.

(12) Despagubirile nu pot depasi:
a) cuantumul despagubirii, valoarea vehiculului la data producerii evenimentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul unei daune totale, in situatia in care pagubitul face dovada repararii vehiculului;

albastrel_2 a scris:

Daca dauna (cuantumul devizului de reparatii) depaseste 70-80% (in functie de asigurator) din valoarea reala a masinii se declara dauna totala si se primeste valoarea masinii mai putin valoarea epavei (25%).Daca dauna este mai mica de 70-80% din valoarea masinii, este considerata dauna partiala si se poate repara.


Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Daca cei de la asigurari va declara masina dauna totala nu luati de buna valoarea maxima de despagubire pe care o comunica ei. Verificati aceasta valoare pentru ca cei de la asigurari in mod sigur va vor oferi o suma mai mica decit cea reala. Apelti la un expert tehnic auto (judiciar sau extrajudiciar) care sa va dea un calcul real, semnat si stampilat.

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Despagubire r.c.a. bogdan070 bogdan070 Am avut un accident in urma caruia m-am ales cu masina avariata in partea din fata din vina unui alt sofer.Cei de la firma de asigurari au stabilit ca este ... (vezi toată discuția)
Probleme avizare dauna tavisor tavisor Se da urmatoarea situatie. Am fost accdidentat de catre un individ, urmand sa-mi repar masina la o companie de asigurari cu care vad ca multi au avut probleme. ... (vezi toată discuția)